НСБОП: Шефът на БЧК е злоупотребил с лекарства за онкоболни през фирмата си

НСБОП: Шефът на БЧК е злоупотребил с лекарства за онкоболни през фирмата си

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров е злоупотребил с лекарства за онкоболни в много големи размери, заради което и бе арестуван. Това заяви в сряда директорът на Националната служба за борба с организираната престъпност (НСБОП) ген. Ваньо Танов.

Именно затова бе поискан арест на Григоров, а не заради кашоните с масло и пуловерите за Главното мюфтийство, каза ген. Танов.

Според шефа на НСБОП става въпрос за внос на лекарства на стойност около 400 хил. лв. през 2002 г. и още 4 вноса през 2004 г. за 1,2 млн. лв.

Част от лекарствата са били открити при обиск в складове на фирмата “Григоров и син” в процес на преопаковане. Фирмата е оформила документите за лекарствата като дарения през Червения кръст, но в Министерството на здравеопазването нямало документи, които да потвърждават, че лекарствата са им били предоставени.

Според ген. Танов Григоров е продал лекарствата на спечелилата търг по Закона на обществените поръчки фирма “Търговска лига”, която от своя страна ги е препродала на Министерството на здравеопазването. Ген. Танов каза още, че цената на една ампула от медикамента варира между 2100 и 2800 лева в зависимост от нейния грамаж.

С освобождаването и пускането на Григоров съдът му е дал възможност да изготви документи с невярно съдържание и по този начин да прикрие деянията си, смята още директорът на НСБОП.

Изпълнителният директор на фирма “Търговска лига – Национален аптечен център” АД Тони Веков потвърди, че дружеството му купува лекарството "Таксол" за лечение на онкоболни от склада на фирма "Григоров и син", но той не знае как лекарството стига до склада.

"Григоров и син" са консигнационен склад и всички, които са дистрибутори на лекарства, произведени от фирмата "Бристол Майер Скуиб", ги купуват от "Григоров и син", обясни Веков. "Таксол" се произвежда от тази фирма и не може да се купи от друг склад, уточни Веков. От думите му се разбира, че фирма “Григоров и син” вероятно е единственият оторизиран вносител на медикамента.

След като сме спечелили търг на МЗ е логично министерството да купи лекарството от нас, допълни Веков. Цената на една ампула сега е около 200 лева, като преди година тя беше 1200 лева, а не както твърди ген. Танов - между  2100 и 2800 лева, подчерта Веков.

Пред Mediapool Григоров заяви, че при първото дело срещу него подобни обвинения и доказателства не са представяни.

“Използвам вашата медия да потвърдя съвсем официално как и първия път и сега всичко това, което е измислено, са кьорфишеци. Нямам верига от аптеки, няма преопаковане на лекарства за 400 хиляди в моите складове. Това, което има, си е една рутинна работа, която ще се докаже с едни регистрирани – нормални процедури.

Няма злоупотреба с онкологични продукти. Това бе едно дарение, което бе реализирано по много прозрачен начин. А най-хубавото е, че когато НСБОП прави обиските, съдбата направи така, че тази папка, в която имаше оригиналните документи по въпроса, те не я намериха или просто не акцентираха върху нея”, заяви още Григоров.

По думите му всички документи ще бъдат представени пред съда и прогнозира, че ще се достигне до същия развой на делото.

“Тогава вече българското общество ще трябва да си зададе въпроса – в ръцете на какви хора сме. Дали не се връщаме в онези време, в които Държавна сигурност бе много активна”, заяви Григоров и добави, че след приключването и на това дело, което очаква да бъде заведено срещу него – ще поиска оставката на цялото ръководство на МВР.

Григоров обяви, че в момента е на отчетно събрание на БЧК в Добрич и смята веднага да тръгне към София като първото нещо, което ще направи в столицата, е да отиде до НСБОП с искането да бъде арестуван.

“Да, аз искам да бъда арестуван и да бъда вкаран в ареста. Искам да ми бъдат повдигнати обвинения и те да претърпят същото фиаско в съда, както и предния път”, каза още шефът на БЧК пред Mediapool

За злоупотреби с лекарства през БЧК съобщи министърът на вътрешните

работи Румен Петков преди две седмици, когато бе арестуван шефът на червенокръстката ни организация. Тогава Петков каза, че става дума за далавери за милиони.

Впоследствие аферата с даренията през БЧК се съсредоточи върху отклонени дарения за Главното мюфтийство, което пък повлече скандал за легитимността на ръководството на изповеданието. Христо Григоров бе освободен от ареста с решение на съда, като мярката му за неотклонение бе променена в подписка.

В неделя Григоров каза, че всякакви обвинения срещу него са безпочвени и посочи, че през БЧК от БЧК не са отклонявани дарения, които да са били после продавани. Григоров съзря поръчка в ареста си, но не каза от кого може да е тя. Той опроверга и думите на министър Петков, че бил замесен във внос на лекарства през БЧК, които после били продавани.

Шефът на НСБОП заяви в сряда още, че Столичното следствие е поискало Григоров да бъде отстранен от ръководния пост на хуманитарната организация.

ДСБ, ОДС и БНС настояха преди ден да бъде създадена парламентарна комисия, която да разследва действията на изпълнителната власт във връзка с атаките срещу БЧК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?