НСБОП задържа мъж с 6.5 кг експлозив в столицата

При съвместна операция с контраразузнаването НСБОП задържа мъж, пренасящ 6.5 кг пластичен експлозив. Мъжът бе хванат от антитерористите на столичната улица "Будапеща", близо до църквата "Св. Параскева".

Според ген. Бойко Борисов задържаният е подготвял атентат и МВР знаел срещу кого, но от полицията отказаха да съобщят подробности.

Операцията е подготвяна повече от 10 дни, съобщи главният секретар на вътрешното министерство. Задържаният е български гражданин, на видима възраст около 40 години, с криминално досие. Задържан е заедно с експлозива, разпределен в 11 пакетчета, на излизане от къщата му на ул. "Будапеща".

Ген. Бойко Борисов обяви, че службите са знаели къде отива задържаният. "Нямаше необходимата смелост у нас да го оставим да продължи по-нататък. Тъй като по този случай работи Националната служба за сигурност и имаме неща предвид, които не бихме могли да споделим с вас", заяви Борисов.

Той отново повтори искането си хора, занимаващи се с взривове, да получават тежки осъдителни присъди.

Зам.началникът на ДОТИ в МВР Володя Пармаков, който пристигна на огледа, заяви, че досега в България няма случай, при който да е употребяван такова голямо количество пластичен експлозив.

По думите му, заловеното взривно вещество е пластифициран нитропентър и е с изключителна мощност. То не се произвежда в България. Пармаков предположи, че най-вероятно е внесено от Сърбия. Извън България са внесени и електродетонаторите.

Той допълни, че с такова количество взрив биха могли да се съборят сгради, мостове, язовирна стена. За сравнение експерти поясниха, че само с половин пакетче от намерените днес 11 се взривява автомобил.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?