НСИ: България влезе в ЕС с 14% бедност и 20% сива икономика

НСИ: България влезе в ЕС с 14% бедност и 20% сива икономика
Българите, живеещи под прага на бедността, са между 14,2 и 14,8% от общия брой на населението. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), обявени в неделя от председателя му Александър Хаджийски в интервю за БТА.

Според Хаджийски този процент на живеещи под линията на бедността се определя по методики, валидни за Европейския съюз. “Според наши данни, базирани на европейската методика за изчисление на базата на разходите, а не на приходите, както е в американския метод, процентът е 14”, каза председателят на НСИ. “За България се приема, че разходите като процент се падат най-много на главата на семейството, а на детето те са около 0,25%, т.е. се приема, че разходите се правят главно от един член на домакинство. Моделите няма да доведат до значими разлики в процента на бедността - 14,2% по единия или 14,8% по другия модел”, обясни той.

НСИ ще направи промени в потребителската кошница, чрез която се изчислява инфлацията. През 2007 г. тя ще съдържа 528, а не както досега 531 стоки. Ще бъдат извадени стоки, които вече не се използват, а ще бъдат добавени други, които са навлезли в бита. Така например безоловният бензин А-92 ще се замени с А-95, СД плеърите ще се заменят с МР-3 плеъри, 330 милилитровата бутилка бира се заменя с 500 милилитрова.

През 2008 г. НСИ ще започне да публикува два инфлационни индекса. Единият - национален, а другият ще се изчислява по същата методика, но ще включва стоки, общи за цяла Европа.

Хаджийски обеща и в България да се въведе онлайн калкулатор на инфлацията на отделното домакинство, какъвто наскоро бе въведен във Великобритания.

Едновременно с бедност, засягаща 14% от населението, България влиза в ЕС с близо 20% сива икономика, каза още председателят на НСИ. Той направи уговорката, че този процент е приблизителен и е определен на базата на експертни оценки. “В огледалните ни проучвания - например при сравняване на данните от българските и митническите декларации на друга страна сме откривали фрапиращи случаи на разлики за милиони долари на внесени или изнесени от България стоки, които след това са “изчезнали”, обясни той.

Според Хаджийски сивият дял в икономиките на развитите страни от ЕС е два-три пъти по-нисък от дела в България. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?