НСИ: Македонци и сърби заобикалят страната ни

НСИ: Македонци и сърби заобикалят страната ни

Македонци и сърби избягват да минават транзитно през страната ни след въвеждане на визовия режим от началото на тази година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък.

Изследването на НСИ показва предварителните данни за посещенията на чужди граждани в страната през първото шестмесечие на 2007 година. Според статистиката близо 70 на сто са намалели посещенията на македонци спрямо същия период на миналата година. При сръбските граждани този процент е над 71.

През първите шест месеца, страната ни като туристи са посетили почти 29,7 хиляди македонци, а туристите от Сърбия са били почти 42 хиляди.  При сравнение на данните за първите 6 месеца спрямо обобщените данни за 2006 година прави впечатление, че са намалели драстично туристическите пътувания и транзитното преминаване от двете страни. НСИ отчита, че през цялата 2006 г. страната ни са посетили малко под 506.2 хил. македонски и над 590,3 хиляди сръбски туристи. За миналата година през страната ни са минали транзитно над 164 хиляди македонци и над 212 хиляди сърби. За първото шестмесечие на тази година транзитно преминалите граждани от югозападната ни съседка са малко над 29 хиляди души, а от Сърбия са малко над 40 хиляди.

Прави впечатление, че при македонците са нараснали единствено бизнес пътуванията и посещенията в графа “гости” през първото шестмесечие спрямо края на 2006 година. При сръбските граждани бизнес пътуванията остават на същото ниво.

С над процент и половина са намалели посещенията на чужденци в страната ни спрямо същия период на миналата година. Освен при македонските и сръбските граждани, статистиката отчита спад на интереса към страната ни от швейцарци, норвежци и граждани от САЩ. Над 57 на сто са намалели пътуванията на норвежци до България за първото шестмесечие, при швейцарците този отлив е близо 60 на сто. Американците, посетили България в периода януари – юли са намалели с малко над процент.

Като цяло страна ни отчита по-силен интерес от чуждите граждани, които са част от Европейския съюз. Нарастват посещенията на австрийци, германци, англичани, шведи, италианци, гърци и други. Най-голям ръст на посещенията при чужденците – над 89 процента, НСИ отчита при унгарците. Близо 11 хиляди унгарски туристи са посетили страната ни за периода от януари до края на юли. Транзитно са преминали двойно повече – над 28 хиляди души. Сериозен ръст през първото тримесечие отчитат и посещенията на ирландци у нас – с над 65 на сто. Според данните на статистиката, ирландците пристигат у нас основно, за да почиват. Близо 37 хиляди души от почти 39 хиляди унгарци, минали през българската граница, са посочили, че идват като туристи.

С малко над 9 на сто са се увеличили пътуванията на българите в чужбина през първите 6 месеца на годината. Най-голям интерес на пътуващите в чужбина българи е регистриран към Великобритания. Близо 70 на сто са се увеличили пътуващите в тази посока от началото на година. Основната причина, която са посочили пътуващите до Великобритания, е по служба. Транзитно през Острова са минали малко под 14 хиляди българи. С над 20 на сто са се увеличили и пътуванията на българи до Германия, Гърция и Македония. Над 70 хиляди българи са посетили Германия служебно, а над 10 хиляди са били на гости. Служебно до Гърция са пътували близо 202 хиляди българи, а 104 хиляди души са посетили южната ни съседка за почивка.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?