НСИ обяви ръст на икономиката с 0.5% през второто тримесечие

НСИ обяви ръст на икономиката с 0.5% през второто тримесечие

През второто тримесечие на тази година българската икономика е осъществила ръст от 0.5% спрямо предходното тримесечие, отчете Националният статистически институт (НСИ) в четвъртък.

Предварителните данни за произведения брутен вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие бяха огласени на 8 септември и гласяха, че икономиката ни се е свила с 1.4%, но спрямо второто тримесечие на миналата година.

Досега НСИ не публикуваше данни за БВП по тримесечия, сравнени с предходния тримесечен период и днес за първи път направи това сравнение.

Обяснението на института е, че коректно сравнение с предходното тримесечие може да се извършва, когато е направено сезонно изглаждане на данните. То пък се прави по европейската хармонизирана методология, прилагана в страните от ЕС. Досега НСИ не прилагаше това преизчисляване.

Сезонното изглаждане включва пресмятане на отражението върху икономиката на фактори като брой на работните и почивни дни, високосните години, празниците с променлива дата, сезонният характер на заетостта и на типа труд, ценовите шокове, природни бедствия, климатични отражения и др.

Така според наблюденията на статистиката брутният продукт в строителството, селското стопанство, туризма, заетостта винаги се увеличава през второто и третото тримесечие на годината поради по-благоприятните климатични условия, а през зимните месеци спада.

Първият коментар на новите данни бе направен от премиера Бойко Борисов, който първо ги обяви, а след това ги и "разтълкува". При откриването на годишната конференция на европейските статистици в резиденция Бояна в четвъртък той каза, че регистрираният 0,5% ръст на БВП "за повечето икономисти означава край на рецесията в България". Този ръст се дължи основно на увеличаването на износа, обясни премиерът.

"Бих бил по-доволен, ако е 5% ръстът на БВП, но това показва, че усилията ни за тази една година са дали резултат и това ни амбицира да продължим по този път", коментира още Борисов, според когото "за всички български граждани и за нас като управляващи тези цифри не са достатъчни, за да кажем, че животът ни се е променил”.

След като обявиха новите данни, от НСИ коментираха още, ръстът от 0.5% е следствие от увеличението на брутната добавена стойност в строителството, търговията, хотелиерството, транспорта и държавното управление, образованието, здравеопазването и други услуги и дейности на неправителствените организации. Според НСИ продължава спадът при финансовото посредничество и бизнес услугите.

От института подчертаха още, че за първи път от началото на кризата БВП бележи ръст спрямо предходно тримесечие. Основен фактор за това е износът на стоки и услуги.

"Статистически първият път, когато регистрираме положителен ръст, означава край на рецесията, но както и г-н Борисов каза, това не означава автоматично, че утре започваме да живеем по-добре, тъй като хората чувстват това, когато имат повече работа, по-високи доходи", коментира новите данни и директорът на НСИ доц. Мариана Коцева.

"Например Германия регистрира най-високият БВП след войната и въпреки това продължава да е висока безработицата там, не е регистрирано чувствително повишаване на доходите”, каза още Мариана Коцева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?