НСИ отчете най-високата инфлация от пет години

НСИ отчете най-високата инфлация от пет години

Петпроцентна инфлация за миналата година спрямо 2004 г, отчете Националният статистически институт (НСИ) в четвъртък. Това е най-голямото поскъпване на живота за последните пет години, заради скока на горивата, който съответно се е отразил в цените на стоките и услугите.

От 2001 г. насам инфлацията е била съответно 4,8 на сто, 3,8 процента,  5,6 процента, като през 2004 г. тя дори е намаляла до 4 на сто. За периода януари-декември 2005 г. спрямо декември предходната година обаче инфлацията е 6,5 на сто. Само за декември спрямо ноември 2005 г. пък тя е 0,8 на сто.

Най-голямо влиянието върху поскъпването на живота имат хранителните стоки, за които домакинствата отделят най-много пари – 39 на сто от семейните бюджети, посочиха от НСИ.

Базисният индекс на потребителските цени за декември 2005, изчислен при база средногодишни цени на 2004 г., е 109.

През декември миналата година хранителните стоки са поскъпнали с 1,7 на сто, спрямо предходния месец, нехранителните - с 0,3 процента, в общественото хранене увеличението на цените е 0,7 на сто, а на услугите - с 0,2 на сто.

През декември най-голямото поскъпване резонно заради сезона е при зеленчуците, които са се увеличили с 14,4 на сто. Скочили са и цените на зрял боб - с 2,7 на сто, гъби - с 3,5 на сто, сирене - с 1,1 на сто, кашкавал - с 1,5 на сто. По-скъпо са се продавали и свинско месо - с 3,7 на сто, кайма, риба и рибни продукти, ориз и захар.

При високо алкохолните спиртни напитки увеличението на цените е с 5,4 на сто, а при вината - с 2 процента.

В същото време обаче са поевтинели птичето месо - с 4,4 на сто, яйцата - с 4,5 на сто, хлябът – с 2,5 на сто. На по-ниски цени се продавали и брашно, макаронени изделия, плодове и минерална вода.

Леко са се увеличили и облекла, обувки, услугите за текущ ремонт и поддръжка на жилищата, наемите.

При течните горива за битови нужди поскъпването е  с 1,7 на сто, топлоенерегията - с 0,4 на сто, а бензините с 2,8 процента. Возенето с влак се е увеличило с 4,9 процента, с такси - с 1,1 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес