НСИ регистрира увеличено доверие към икономиката

Общият показател "доверие за икономиката" се е покачил с 5 пункта през април т.г. спрямо януарското си равнище и е достигнал минус 8.4%, съобщи Националният статистически институт, цитиран от БТА.

Увеличение от 3.8 пункта регистрира и показателят "Доверие на потребителите" през периода януари - април 2004 г. По-изразено е покачването при селското население - 7.2 пункта, в сравнение с градското - 2.3 пункта. През април, в сравнение с януари т.г., да по-благоприятни мненията на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата през последните 12 месеца, както и очакванията им за следващите 12 месеца. Общата оценка за бюджета на домакинствата през април се подобрява с 1 пункт в сравнение с януари т.г. Отново това подобрение е по-силно изразено при селското население, поясняват от НСИ.

Влошаване на семейните финанси спрямо януари се регистрира при безработните, лицата от 16 до 29 години и от 50 до 64 години, както и сред анкетираните с начално или основно образование.

Общата икономическа ситуация в страната се оценява като цяло благоприятна в сравнение с изразените мнения отпреди три месеца. Благоприятна е и оценката за настоящото развитие на икономическата ситуация, така и в перспектива за следващите 12 месеца.

През април т. г. потребителите са по-големи оптимисти по отношение на очакванията за намаляване на безработицата.

Анкетата на НСИ през миналия месец отчита и повишени очаквания на потребителите за спестяванията и разходите за подобрения в дома през следващите 12 месеца. По-висока е и стойността на показателя за очакванията на потребителите за покупката на кола през следващите 2 години.

От НСИ уточняват, че наблюдението е част от хармонизираната програма на Европейския съюз за наблюдения на бизнестенденции и наблюдение на потребителите.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?