Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НСИ: Слабо подобрение на бизнес климата през октомври

5 коментара

Стопанската конюнктура в страната през октомври се подобрява, сочат данните от месечната анкета на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък. Общият показател на бизнес климата се покачва с 1.9 пункта спрямо септемврийското си равнище поради по-благоприятния в сравнение с предходния месец бизнес климат в търговията на дребно и услугите.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността” остава на равнището от предния месец. Анкетата през октомври регистрира известно намаление на производствената активност, но за следващите три месеца мениджърите имат положителни очаквания за дейността. Това обаче не е съпроводено с по-добри очаквания за износ на продукция. По отношение на персонала стопанските ръководители все още имат намерения за съкращения през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите през октомври се увеличава с 3.2 пункта в сравнение с юли и достига 71.1%. Предприятията съобщават за излишък от мощности заради очакваното търсене през следващите месеци, но той намалява през последните три месеца.

През октомври основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

По отношение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца няма очаквания за повишение.

През октомври 2010 г. равнището на съставния показател "бизнес климат в строителството" се понижава с 1.5 пункта поради по-умерените очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По мнение на стопанските ръководители има спад в строителната дейност в сравнение с предния месец, като и прогнозите за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала. Спрямо септември леко е намалял броят на клиентите със закъснения в плащанията.

Основните проблеми, които пречат на дейността на строителните предприятия, продължават да са несигурната икономическа среда, недостигът на финансови средства и недостатъчното търсене.

По отношение на цените в строителството предвижданията на строителните предприемачи са в посока на известно намаление през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава с 5.5 пункта спрямо предходния месец. Подобрението се дължи предимно на по-оптимистичните оценки на търговците на дребно за сегашното бизнес състояние на предприятията. Продажбите се оценяват като по-високи от тези в предния месец. Същевременно положителни са и прогнозите за продажбите през следващите три месеца. Като цяло очакванията на предприемачите за поръчките към доставчиците са също оптимистични.

Недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда продължават да бъдат основните фактори, затрудняващи дейността на предприятията в сектора. Намеренията за съкращаване на персонала са най-слабо изразени в търговията на дребно в сравнение с останалите отрасли. По мнение на мениджърите през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени.

През октомври съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите” е с 5.7 пункта над равнището от септември, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията. За последните три месеца се отчита известно повишение в търсенето на услуги като и очакванията за следващите три месеца са оптимистични. Това е съпроводено обаче с намерения за освобождаване на персонал през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията. Вторият по тежест фактор е конкуренцията, чието негативно влияние нараства през октомври с 4.6 пункта в сравнение с предходния месец.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат намаление през следващите три месеца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. 123
  #6

  бравос, само така

 2. smehurko
  #4

  ili izsra porednoto si...

 3. Дедо Тошо
  #3

  най-вече защото съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите” е с 5.7 пункта над равнището от септември, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията.

 4. feces retentioner
  #2

  Кризата по света свърши отдавна. В САЩ официално преди 18 месеца, в Европа преди 1 година , само на нашите им дай да се плашат и да си правят криза след като България е в категорията на държавите които нямат структурни проблеми в икономиката и при тях криза така и не дойде. Криза не дойде в Китай, Индия, Русия, Бразилия, Полша... не би трябвало да има криза и у нас но с тоя наплашен народ и с тая неадекватна и безорговорна журналистика кризата е лесна работа...

 5. Дедо Тошо
  #1

  строителството, отдаването под наем, търговията, банковите кредити. Все спекулативни отрасли. Естествено е да има и голям спад сега.Страните незасегнати от кризата имат ръст в реалната икономика.Редно е да си припомним обаче, че Костов пое държавата в състояние на действителен срив и напълно нереформирана икономика. И успя да я стабилизира. Без да има на разположение нито резерв, нито стабилна валута, нито стабилни банки. Сега виждаме точно обратното - харчене и безхаберие.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.