НСлС разследва и митнически шефове за контрабандата на Пилетое

Националната следствена служба (НСлС) води две разследвания, свързани с митниците, съобщи тази сутрин шефът на следствието Ангел Александров пред Би Ти Ви. Едното дело е за разкрития контрабанден канал с китайски стоки на Николай Методиев-Пилето и уволнените митничари, замесени в него, а второто - по обвиненията на четиримата отстранени от Калотина, че техни началници са им нареждали да пропускат товарите без да се проверяват.

На 8 април агенция "Митници" съобщи, че са уволнени четирима митничари след като било установено, че те са пропускали камиони с неизрядни документи през Калотина. Установено е, че те са допуснали през границата 83 камиона на фирма, собственост на арестувания миналото лято Николай Методиев-Пилето, като умишлено са допускали грешки при оформянето на документите.

Уволненият Здравко Дечев пръв заяви пред Би Ти Ви, а след това и колегите му потвърдиха, че са изпълнявали нареждания на шефовете си.

"На нас ни се казва - свършете това и това, и оттук нататък, за да можем да работим и да живеем малко по-добре, значи трябва да го изпълним", каза бившият началник трасе "Входящи камиони" на ГКПП "Калотина", Здравко Дечев. Попитан кой му е давал нарежданията, той отговори: "Началник смяната."

Според Здравко Дечев разпоредбите са давани на още по-високо ниво: "Аз ще ви кажа какво ми беше казано, като ме избраха за този пост - думите на г-н Терзиев бяха: "Началството каза да работите, за да има какво да ядете."

По думите на Дечев, по тази начин митничарите са си докарвали допълнителен доход от 1000 лева на месец. Началникът на митница "Калотина" Цветан Съев отрече твърденията на бившия си служител, като обясни, че Дечев е имал възможността да сезира съответните служби, ако е забелязал нарушения.

"Защо той самият е приел да участва в нещо, което явно е незаконно", коментира Цветан Съев. Според него, извън трудовите възнаграждения, "всеки носи отговорност за това, което взима, и за услугите, които върши." Началникът на митница "Калотина" обясни, че нарушенията на уволнените митничари са забелязани през ноември миналата година при засичане на документи със сръбската митница.

По-късно шефове на митниците обясниха, че бележки с номера на камиони са давали на подчинените си, но това било, за да ги спрат и изпратят на вътрешната митница, където да им бъде направена щателна проверка и да се открият нарушенията.

В днешна статия в "24 часа" шефът на агенция "Митници" Асен Асенов предупреждава, че клатенето на митниците е опасно и прогнозира, че се готви следваща атака срещу ръководството на агенцията, което е уволнило нарушителите.

Според него уволнените, които публично са признали вината си, се опитват да отклонят вниманието от действителните покровители на контрабандния внос, а също и се опитват чрез "медийна преса" да стимулират и формират кадрови решения. Асенов е категоричен, че ще продължи да бъде безкомпромисен с нарушителите в системата.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?