НСО да спре да затваря улици заради кортежи, призова ген. Борисов

Главният секретар на МВР Бойко Борисов призова днес ръководството на държавата да вземе мерки за облекчаване на трасето, по което се движат президентът, премиерът, гостуващите у нас чуждестранни делегации, за да се избегнат задръстванията в София, които се създават заради тях.

Борисов направи предложението си пред журналисти, след като се разбра, че засега Националната служба за охрана (НСО) не смята да вземе мерки за засилената охрана на бившия премиер Иван Костов заради заплахи. Коментирайки тях главният секретар реши да сподели и един "сериозен проблем" относно НСО. Той обясни, че се обръща към "ръководството на държавата" , защото НСО не е към МВР, "иначе знам какво да им наредя", добави Борисов. Ако ръководството вземе мерки ние ще бъдем радостни, каза още Борисов.

НСО се води на подчинение към президента, макар че охранява и останалите първи държавници - премиера и шефа на парламента.

Преди седмица-две премиерът лично бил помолил Борисов да направи забележка на своите служители да не спират гражданите по тротоарите, когато там има високопоставени личност. Симеон споделил с генерала, че когато след участие във форум излезе от хотел "Шератон" и се спре да разговаря, се натрупва опашка.

По думите на Борисов при затварянето на улиците гневът на софиянци се обръщал несправедливо към полицията. "Ние отнасяме псувните", каза Борисов. Той обясни, че осигуряването на трасе се прави по искане на НСО, а не е в правомощията на МВР.

Според Борисов за службата на ген. Владимиров било много лесно да кара по празни улици, "Но само с 2-3 минути да се забави кортежа, който трябва да премине през Орлов мост, и колите се натрупват чак до хотел "Плиска", даде пример главният секретар на МВР.

Главният секретар на МВР се извини на софиянци за това неудобство. Той помоли НСО и тези, които ползват трасе да се съобразяват със софиянци и с натоварения трафик по улиците.

Идеята на Бойко Борисов да се облекчи трасето, което ползва НСО, не е от сега. Още в първите месеци, когато стана главен секретар на МВР през 2001 г. той изрази несъгласието си депутатите и други представители на властта да ползват подобни облекчения. за къде бързат депутатите, попита тогава главният секретар на МВР. Тогава той беше заявил, че когато задал подобен въпрос на някои от тях, те му отговорили, че трябва да ползват облекчения, защото ако стане бедствие или друго произшествие, трябва бързо да стигнат до избирателите си.

Споделяне

Още от България