НСО: Хвърлената към Радев ябълка не беше опасна

KRIPIX
Националната служба за охрана (НСО) излезе с официална позиция, в която обяснява защо гардовете ѝ позволиха журналистката Илияна Беновска да хвърли ябълка по Румен Радев по време на пресконференцията в НДК след края на изборния ден в неделя.
 
Радев успя да хване хвърлената срещу него ябълка, но в социалните мрежи се появиха десетки коментари защо службата е позволила подобна ситуация. Според бившия вътрешен министър Богомил Бонев, например - "ако това се беше случило в САЩ, Сикрет сървис щеше да застреля Беновска веднагически!". 
 
В отговор от НСО обясняват, че хранителните продукти, като плодове и зеленчуци, не са вещи, които службата има право да иззема в рамките на мерките за безопасност. 
 
"Контекстът на ситуацията, на която се придава характер на непосредствено посегателство срещу г-н Румен Радев, избран за президент на Република България на приключилите избори, е съвършено ясен. Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО, като несъдържащи опасност и неизискващи намеса. В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО, би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване“, посочват от НСО. 
 
Оттам уточняват още, че охраната на пресконференциите в международния пресцентър в Националния дворец на културата е била планирана и осъществена на основание чл. 18 от ЗНСО, като "комплекс от действия за защита на обект и обезпечаване безопасността на застрашени лица при участието им в масови прояви или дейности с краткосрочен характер".
 
Охраната е била поверена на достатъчно опитни гардове, приложени са и предвидените в закона "средства и способи за контрол – охранително-технически, радиационен, химически и санитарно-хигиенен контрол".
 
Акредитираните журналисти, гостите, техническият персонал и всички други длъжностни лица с право на достъп до зала 3 на НДК, използвана от международния пресцентър, са преминали през предварителна щателна проверка, включително на пренасяния личен багаж и други вещи. 
 
При проверката не са открити опасни средства или предмети, които биха създали реална опасност за сигурността, отбелязват от НСО.
 
Националната служба за охрана остана единствената служба, която е под шапката на президентството и се ръководи от държавния глава. 
Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?