НСО и конспирацията: Хроника на последния скандал

Сн. БГНЕС, архив

Липсата на адекватна реакция ражда спекулации и конспирации. Пример за това е последният скандал, в който бяха замесени Националната служба за охрана и президентската институция.

Всичко започна след като миналата седмица гражданин публикува видеоклип, на който е заснета разправия между държавната охрана и катаджия заради пътно нарушение на един от автомобилите от кортежа на държавния глава. Заснелият сцената обясни, че лимузината в грубо нарушение на правилника е карала обратно на движението по еднопосочната улица "Фритьоф Нансен", за да закара съпругата на президента Румен Радев Десислава до магазин в центъра на София.

Целият случай можеше да приключи много бързо, ако НСО и полицията бяха представили навременно и ясно обяснение. Това означаваше да се извърши бърза проверка, която да не оставя съмнения у данъкоплатците за прикриване на нарушения и двойни стандарти.

Вместо това президентството, под чиято шапка все още се намира НСО, отказа всякакви коментари и прехвърли топката към самата НСО, която на свой ред обеща да провери случая.

И докато се чака резултатът от проверката, плъзнаха всевъзможни интерпретации и неизбежно се раздуха скандал, който пък наля допълнително масло в огъня на "фронтовата" линия между управляващите и президента.

В тази ситуация "първата дама" Десислава Радева реши да даде някакво обяснение и съобщи в небрежен пост във Фейсбук, че е станала жертва на медийни спекулации.

По думите ѝ, в момента на скандала между служителите на НСО и катаджията "изобщо не съм била в този автомобил". Тя каза още, че целта на случая е да внуши, че тя е "арогантна, неспасяемо нагла и повярвала си колко велика жена съм. Което индиректно дискредитира държавния глава".

Така Радева даде готов сюжет не само на жълтите медии, тъй като вече се влезе в зоната на персонални интриги по върховете на властта.

После дойде вторият коментар на НСО по темата, който даде допълнителен повод за съмнение, че "нещо" все пак има и се укрива. Оказа се, че за два дни службата не е успяла да завърши проверката, която би следвало да ѝ отнеме максимум няколко часа.

Вместо това тя успокояваше, че "координацията между НСО и МВР е добра. Фактът, че е имало пререкание между пътен полицай и служител на НСО, които са реагирали емоционално, не дава повод да се направи извод, че двете институции са в конфликт".

Отдъхнахме си – поне конфликт между НСО и МВР няма.

Но какво има?

На следващата сутрин по бТВ се включи Богдан Асенов - авторът на клипа, от който тръгна скандала. И това не е някаква жълта инициатива на телевизията, а напълно нормална и професионална реакция.

Асенов каза, че Десислава Радева наистина не е била в колата в момента на заснетата от него разправия. Просто защото по това време тя вече е била влязла в магазина. После на мястото дошъл катаджията и започнали да се обясняват със служителите на НСО.

Така скандалът продължи да набира сила, социалните мрежи го подеха с охота и човек може да се натъкне на всякакви "жълти" подробности.

На третия ден се включи и президентът Румен Радев. Нормалните очаквания бяха той да даде ясна и точна информация, която да разсее спекулациите.

Вместо това от изказването му разбрахме, че е лично обиден и че едва ли не целият казус е някаква конспирация срещу него. В същото време Радев не се ограничи до коментар на конкретния случай, а го използва като повод да повтори критиките си към управляващите.

"Зачестилите раздухвани пътнотранспортни скандали, в които се въвлича моето семейство, няма да станат индулгенция на управляващите за техните безобразия. Това може да има някакъв временен ефект, да се скрие разлома между управляващите и обществото, но това няма да трае дълго. Има леко ПТП с ескортиращ автомобил от моята охрана. Екипът е действал изцяло според разпоредбите на закона и инструкциите за НСО", каза Радев.

"Може би ви прави впечатление, че много зачестиха тези ситуации. Сигурно си спомняте, че се внушаваше как съпругата ми "шпори" мерцедес на НСО като някакъв автоджигит из булевардите на София. Спомняте си и режисурата в Харманли, която целеше да изкара баща ми автохулиган. Да добавим и последните случаи", коментира още президентът.

Той вероятно има основание, че около леките "пътнотранспортни скандали" има различни спекулации и опити той да бъде дискредитиран. Възможно е също те да са "режисирани". Президентът обаче има достъп до информацията на специалните служби и при наличие на подобни съмнения, би следвало да представи конкретни данни, а не да говори с недомлъвки и да внушава конспирации.

Скандалът се точи вече шести ден, а все още няма информация от обещаната проверка на НСО.

А всичко можеше да приключи бързо и при това с далеч по-малко "щети" за авторитета на семейство Радеви. Дори да е имало нарушение, едва ли Десислава Радева носи вина за него. Не тя е направлява маршрутите на НСО и не тя носи отговорност за спазването на пътните правила.

Точната и бърза информация в този случай, а и във всеки подобен, е необходима и поради друга причина – българските граждани плащат скъпата издръжка на държавната охрана, която периодично продуцира скандали и чиято дейност е крайно непрозрачна.

Само тази година НСО ще струва на данъкоплатците 37 млн. лева, с които да поддържа недосегаемия си статут "ние сме специални и не дължим обяснение на никой".

Неадекватната реакция на президента също буди недоумение. Практически той се опита да брани своята чест и тази на жена си, вместо да адресира институционалния проблем – защо НСО и полицията не могат да направят бърза проверка и да обявят ясно и категорично резултатите от нея.

Преди няколко месеца Радев се оплака, че с последните законови промени НСО от пряко подчинена на президента, е станала служба към президента и той вече има по-малко правомощия. Държавният глава може да назначава началника след съгласуване с Министерския съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание.

"Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник", разясни Радев.

След като успя да наложи бившия си съветник и шеф на военната полиция генерал-майор Данчо Дяков за началник на службата, Радев повече не повдигна въпроса.

Ситуацията около НСО не пречи и на правителството. Единствената законова промяна, която то предложи, е свалянето на охраната на омбудсмана Мая Манолова.

И ако президентът и правителството имат воля да не се стига до подобни измислени скандали, те трябва да поискат реална реформа на НСО, която близо 30 години след края на социалистическия режим все още не се е разделила с образа си на УБО.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?