НСО няма пари за коли, гардовете няма къде да тренират

НСО няма пари за коли, гардовете няма къде да тренират

Националната служба за охрана (НСО) няма достатъчно бронирани автомобили, държавните гардове няма къде да тренират, съобщиха депутати от парламентарната комисия по отбрана, след като в сряда бе изслушан директорът на службата ген. Димитър Димитров. Той от своя страна констатира, че сред депутатите има "принципна нагласа" най-после да бъде приет отделен закон за НСО.

Въпросът за регламентирането на дейността на службата е висящ от началото на прехода, като в момента статутът на НСО и на Националната разузнавателна служба (НРС) е разписан едва в няколко текста в Закона за отбраната.

Въпреки заявлението на ген. Димитров депутати от комисията посочиха, че са скептични за приемането на новия закон. Основният въпрос бил на кого да бъде подчинена службата – на президента, както е в момента, или на изпълнителната власт. Докато този основен въпрос не бъде решен, нямало шанс за нов закон, посочи депутат от комисията.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов опроверга информацията от неговата парламентарна група, че се подготвят законопроекти за НСО и НРС, и посочи, че "няма такава тема".

След заседанието на комисията Волен Сидеров от "Атака" коментира обаче, че НРС и НСО трябва да преминат към изпълнителната власт, което да бъде отразено в нов закон, а "Атака" и ГЕРБ вече излязоха с други общи законодателни предложения. При всички случаи обаче изясняването на статута на двете служби минава и през президента. От БСП пък съобщиха, че левицата все още не е обсъждала въпроса за подчинеността на службата. Самият Димитров не взе отношение къде вижда мястото на оглавяваната от него служба.

"Няма пари"

Ген. Димитров Димитров посочи, че "има затруднения в работата на НСО" заради недостатъчния бюджет. Най-тежко било положението с осигуряването на специализирана техника и транспортни средства. Един брониран автомобил струвал около 400-450 хиляди евро, а с бюджет от милион, милион и половина лева не можело да се закупят такива. Освен това едва 5% от бюджета на службата бил предвиден за капиталови разходи.

Друг проблем пред НСО била и липсата на полигон къде да тренират гардовете. Досега те използвали база "Божурище", но имотът бил заменен от Министерството на отбраната.

Охраната на Доган била "на база получени сигнали"

Шефът на НСО отговорил на питането на депутати за охраната на лидера на ДПС Ахмед Доган, която държавните гардове осъществяват от няколко години. Според Димитров на Доган се осигурявала охрана "по местодомуване, транспорт и лична охрана".

Така официално не стана ясно защо така наречените "Сараи на Доган" в Бояна, където живее лидерът на ДПС, се охраняват отвън и защо той има и лични бодигардове. Слухове, плъзнали в публичното пространство, свързаха засилената охрана с неуспешен опит за атентат, което никога не бе потвърдено.

Пред "сараите" на ул. "Беловодски път" имаше и жандармерия, която след вдигнатия в медиите шум бе скрита.

След края на заседанието Волен Сидеров съобщи, че не е останал удовлетворен от получения отговор.

Димитров не бил дал и конкретна информация какво налага охраната на Доган. Станало само ясно, че тя се определя от шефа на НСО и от генералния комисар на МВР на "база получени сигнали".

Споделяне

Още по темата

Още от България