НСО с нов началник от май

НСО с нов началник от май

Националната служба за охрана (НСО)ще се сдобие с нов началник от средата на месец май, тъй като досегашният ѝ ген. Румен Миланов излиза в пенсия. Най-вероятно титулярен шеф на службата ще стане един от замествиците му. 

Пред Mediapool ген. Миланов уточни, че навършва пенсионна възраст на 14 май, а според Закона за отбраната и въоръжените сили, по който работи НСО до приемането на специална нормативна уредба, службата му не може да бъде удължена, освен ако не е хабилитирано лице.

Миланов оглави НСО през юни 2004 г., тъй като тогавашният ѝ началник ген. Димитър Владимиров бе осводобен заради скандал с 13 държавни гардове, охранявали освен първите мъже в България и бизнесмени със спорни репутации. Преди да поеме НСО, която се води на подчинение  към президента, Миланов бе шеф в полицейската служба за “Борба с организирана престъпност”. Мястото му бе заето от тогавашния началник на пловдивската полиция Валентин Петров, сега шеф на Генералната дирекция “Полиция”.

След пенсионирането на Миланов, което най - вероятно ще бъде съпроводено с почести, правителството ще предложи на президента да издаде указ той да бъде наследен от Димитър Димитров, научи Mediapool от отлично осведомени източници. Димитров в момента е зам.-директор в НСО.

Споделяне

Още от България