НСО вози премиера в кола без "Гражданска отговорност"

Служебният Мерцедес няма валидна застрахователна полица от 6 ноември 2010 г.

Колата, в която се вози Орешарски при блокадата на кръстовището на ул. "Гурко" и "Раковски" в петък.

Служебният Мерцедес на Националната служба за охрана (НСО), в който се вози премиерът Пламен Орешарски, няма сключена застраховка "Гражданска отговорност" от почти три години.

Това показва справка на Mediapool по регистрационния номер на автомобила в сайта на гаранционния фонд, която потвърди появилата се в социалната мрежа Фейсбук информация, че премиера се придвижва в кола без задължителната застраховка.

Според данните от гаранционния фонд последната валидна полица на черния Мерцедес с регистрационен номер СА4562НА е изтекла на 6 ноември 2010 г.

Табелата на премиерската кола за последно бе нееднократно уловена в кадър покрай антиправителствения протест в петък, когато демонстранти първо обсадиха Софийската градска галерия в градинката пред Народния театър, а впоследствие сериозно затрудниха движението на кортежа по улиците "Гурко" и "Раковски".

Именно на това кръстовище министър-председателят за кратко се оказа блокиран, докато наобиколилите го полицаи успеят да разчистят пътя му за отстъпление.

Според Закона за движение по пътищата шофирането на кола без сключена застраховка "Гражданска отговорност" води до временно отнемане на шофьорската книжка на водача и спиране на возилото от движение до представяне на валидна полица. Глобата за това провинение е от 400 до 600 лева за физически и от 2000 до 5000 лева за юридически лица.

Друг е въпросът колко често служителите на "Пътна полиция" се осмеляват да спират и проверяват автомобил на НСО. Особено, когато в него се вози самият министър-председател. В същото време гардовете от службата са известни с доста рисковото си шофиране и честите пътни инциденти, които провокират.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?