НСО втори ден се чуди как да се измъкне от поредния скандал

Кой лъже?Десислава Радева с витиевато обяснение за случката

Сн. БГНЕС, архив

Вече втори ден НСО не може да установи обстоятелствата около поредния скандал, в който службата е замесена. Преди ден случаен гражданин засне и разпространи в социалните мрежи видео, на което се вижда как представители на държавната охрана спорят с катаджия.

Авторът на клипа обясни, че лимузината в грубо нарушение на правилника е карала обратно на движението по еднопосочната улица "Фритьоф Нансен", за да закара съпругата на президента Румен Радев Десислава до магазин в центъра на София.

В четвъртък от НСО излязоха с поредното си лаконично съобщение по темата:

"Координацията между НСО и МВР е добра. Фактът, че е имало пререкание между пътен полицай и служител на НСО, които са реагирали емоционално, не дава повод да се направи извод, че двете институции са в конфликт. В случай, че в хода на проверката бъдат установени неправомерни действия от страна на служители на службата, спрямо тях ще бъдат предприети предвидените в нормативната база мерки. Ползването на специален режим на движение не трябва да е практика, а изключение. Позицията на НСО, че не коментира охраняваните лица, остава непроменена".

От съобщението не се разбира на какво се дължи неспособността на службата вече втори ден да провери случая.

Единствената официална реакция дойде от Десислава Радева, която даде витиевато обяснение за скандала.

Никъде в обясненията си обаче тя не казва дали е пътувала в колата, извършила нарушението, а предпочита да използва формулировката: "За да няма съмнения, заявявам, че в този момент изобщо не съм била в този автомобил".

Кой лъже?

Пред бТВ в четвъртък авторът на клипа Богдан Асенов обясни, че Радева наистина не е била в колата в момента на заснетата от него разправия. Просто защото по това време тя вече е била влязла в магазина. После на мястото дошъл катаджията и започнала разправията му със служителите на НСО.

"Колата влиза в насрещното със сериозна скорост без светлини и звуци. Спря, г-жа Радева слезе, после нейната телохранителка, свали ѝ роклите...", разказа Асенов.

"Аз със сигурност не лъжа, вярвам на очите си", каза той. И добави, че не се притеснява да се яви и на детектор на лъжата.

"Всеки си прави, каквото си иска, кара, където си иска, спира, бият се по светофари . Това е меко казано наглост да влизат в насрещното и да си смени роклите в магазина. Това не е първото нарушение на тази кола. Тя идва супер често в този магазин и супер често правят това нарушение", каза Богдан Асенов.

Той обясни, че очаква заради случая да си има някакви проблеми, но си е казал "да става каквото ще" и не се е отказал от намерението си да разпространи нарушението.

От президентството отказват коментар и пренасочват журналистите към службата, която в момента се ръководи от бившия съветник на президента Румен Радев Данчо Дяков.

Пореден случай

През февруари НСО и съпругата на президента отново бяха в центъра на вниманието. Полицейски патрулки преследваха кола на службата, превозвала Десислава Радева, след като шофьорът отказал да спре за проверка.

Тогава силовият вицепремиер Красимир Каракачанов разясни компетентно, че полицаите не са забелязали лампите на автомобила на НСО, които може и да не са били включени. Тъй като това е голяма кола със затъмнени стъкла и това става вечерно време, са тръгнали след тях, допълни той.

При всеки случай, когато мине кола с тъмни стъкла и не е със специален режим на движение, тя се проверява, поясни Каракачанов.

НСО периодично се забърква в различни скандали и все още не се е разделила с образа си на социалистическото управление за безопасност и охрана (УБО). Въпреки това все още не се е намерило правителство, което да има политическа воля за реални реформи в службата – вероятно защото всички властимащи ѝ стават по някакъв начин подвластни.

Както и при останалите спецслужби, всичко около НСО е "секретно". Малкото публична информация за работата ѝ е свързана основно със съмнения за злоупотреби, опасно шофиране по пътищата или пропуски в нечия охрана.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?