НСС изгони от България иракчанин и йеменец

НСС изгони от България иракчанин и йеменец

Двама чуждестранни граждани от Ирак и Йемен, разработвани за трафик на дрога и хора и фалшиви пари, експулсира Национална служба “Сигурност” (НСС), съобщи в понеделник  на пресконференция зам.-директорът ѝ комисар Цветелин Йовчев. Досега нямаше практика контраразунаването да огласява пред журналисти подробности от работата си.

Двамата са живеели в столицата без да се занимават със сериозен бизнес, а със заповед на НСС са експулсирани от България в края на миналата седмица. Отнето им правото на пребиваване у нас за 10 години.

Иракчанинът от кюрдски произход пребивавал у нас със статут на бежанец от 2004 г. под чужда самоличност. Той възнамерявал да изгради наркоканал от своята страна през България за Западна Европа. Установено било, че е член на международна организация за трафик на дрога, действаща в страни от ЕС и НАТО.  

Гражданинът на Йемен, пристигнал у преди 13 години, за да учи. През есента на миналата година обаче за него бил получен оперативен сигнал, че е организирал канал за нелегална миграция на хора и на фалшиви пари от Турция за Западна Европа. През канала били прекарани десетки граждани. За експулсирания имало съмнения, че е свързан с чужди спецслужби, имащи интерес към подобна дейност, заяви комисар Йовчев.

За последните 2 години службата е заловила 109 чужденци, занимаващи се с престъпна дейност. От тях 50 са от Балканите, 39 - от Близкия Изток, 12 - от Далечния Изток, 8 са от страните от бившия Съветски съюз, отчитат от родното контраразузнаване.

Споделяне

Още от България