НСС “извади” репресиран от листата за комисията по досиетата

НСС “извади” репресиран от листата за комисията по досиетата

Единственият кандидат на ОДС за комисията по досиетата Георги Константинов, известен като Анархиста, и Стилиян Станев, единият от тримата номинирани от БНС, не са получили достъп до класифицирана информация от Националната служба за сигурност (НСС). Това съобщиха в петък пред Mediapool депутати от вътрешната парламентарна комисия. Оказва се, че “отстраняването” им от листата вероятно ще забави сформирането на новия орган.

Разрешението за работа с класифицирана информация е сред законовите изисквания към деветте члена на бъдещата комисия по досиетата, която предстои да бъде избрана в парламента.

Официалният отговор на цивилното контраразузнаване не бе получен в петък следобед във вътрешната комисия. Пред Mediapool зам.-шефът ѝ Борислав Българинов (БНС) обясни, че това вероятно ще стане до края на деня или в понеделник. Шефът на комисията Николай Свинаров (НДСВ) не бе открит за коментар.

Според депутати още при изслушването на кандидатите във вътрешната комисия миналата седмица около Георги Константинов имало “доста смущаващи неща, като това, че е бил разработван от служби”. Представители на опозицията обаче заподозряха, че това е формален начин управляващите да отстранят кандидата на СДС и така партията да остане без човек в комисията.

Лидерът на СДС Петър Стоянов си навлече гнева на съпартийците си, като наложи лично кандидатурата на 73-годишния математик Георги Константинов, който през 1953 г. взривява паметника на Сталин в София, подготвя убийството на Вълко Червенков и приближените му, ръководи няколко организации за бунт срещу комунистическата власт, бил е политзатворник и през 1973 г. успява да избяга във Франция.

Николай Свинаров преди дни обясни, че ако някой от номинираните не бъде одобрен от НСС,  парламентарните групи ще могат да посочат друг на негово място в едноседмичен срок.

От СДС обясниха, че ще вземат решението си идния вторник.

“На този етап можем да кажем само, че България се управлява от комунистите и техните служби”, коментира в петък пред Mediapool Иван Колчаков от НИС на СДС.

Съгласно закона за класифицираната информация, НСС не е длъжна да мотивира отказа си за достъп до секретни данни, а решенията ѝ не подлежат на съдебен контрол.  

Управляващите протакат още формирането на комисията

Народни избраници коментираха, че БСП има интерес да бави допълнително формирането на комисията, която трябваше да е готова още на 22 януари. Междувременно стана известно, че един от кандидатите на левицата - историкът Искра Баева - се оттегля заради преподавателската си работа в СУ. Само преди седмица тя заяви пред вътрешната комисия, че е готова да се откаже от преподавателската си дейност.

Няма решение и кой да оглави органа, който ще разсекретява архивите на бившата Държавна сигурност. Битката е вътре в БСП – между Христо Марински, бивш член на закритата комисия “Андреев”, а в момента съветник на президента Първанов по въпросите на сигурността, и червения депутат Евтим Костадинов. Марински е посочен за член на новия орган по досиетата лично от президента, твърдят депутати от левицата. Третото име, което се спряга за шефския пост, е на Георги Георгиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие в кабинета на Сакскобургготски.   

Формирането на комисията по досиетата може да се забави и по “обективни причини” - според депутати Николай Свинаров заминава за две седмици в чужбина, а без него едва ли би била задействана процедурата по избора.

Някои виждат в бавенето ѝ стремеж комисията по досиетата да не просъществува до изборите за евродепутати, тъй като не се знае какви неща могат да излязат от архивите на бившия репресивен апарат.

“За пореден път НС не спазва срокове в закон, който само е приело”, коментира пред Mediapool Атанас Атанасов, депутат от ДСБ.

Последната дума ще е на тримата лидери    

Депутати от управляващото мнозинство обаче заявиха пред Mediapool, че решението кой ще оглави комисията и как тя ще изглежда ще е на тримата “големи” – Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС). Не е ясно кога те ще се съберат на Политически съвет, тъй като лидерът на жълтата партия отлагал сбирката.

Едва след като те се произнесат 19-те номинации за членовете на комисията ще влязат за гласуване в пленарна зала, а онези 9 души, които съберат най-много гласове ще влязат в нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България