НСС обжалва съдебното решение да пусне Ершов в България

НСС е депозирала жалба в Софийски градски съд срещу отменената заповед от 2000 г., с която на бизнесмена Денис Ершов бе наложена забрана да влиза в страната. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов потвърди, че в сряда юристите на контраразузнаването са внесли жалбата.

На 23 юни съдът обяви, че още преди две седмици е отменил заповедта на бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов, с която на Ершов бе забранено да влиза в България за 10 години. Заповедта за шефа на "Нафтекс", както и тази за Майкъл Чорни, бяха издадени през август 2000 г. с мотив, че двамата представляват заплаха за националната сигурност.

Основанията на съда да отмени забраната за Ершов са същите, с които "падна" и ограничението за Чорни.

В обявената за нищожна заповед, на Ершов е наложена мярка "отказ за влизане в страната", каквато към 2000 г. не е фигурирала в Закона за чужденците в Република България, основание за документа. Изброените по това време в закона мерки включват "отнемане право на пребиваване", "принудително извеждане на чужденец до границата", "експулсиране" и "забрана за напускане на страната".

Другият мотив на магистратите е, че към 18 август 2000 г. - когато е издаден документът, бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов е бил в отпуск и не е имал право да изпълнява служебните си задължения.

Решението на градския съд ще бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

По идентичен път се разви и делото на Майкъл Чорни. То започна, след като Върховния административен съд разреши да се обжалват и заповеди, свързани с националната сигурност. Заповедите за изгонването на Чорни от 2000 г. последователно бяха отменени от градския съд и от ВАС, където МВР се опита да обжалва.

Към момента Чорни все още не може да влиза в страната заради издадената почти светкавично нова забранителна заповед на директора на НСС ген. Иван Чобанов през 2003 г. Тя също се обжалва от адвоката на Чорни в България Тодор Батков.

Успоредно, лидерът на ДПС Ахмед Доган открито се застъпи за двамата спорни бизнесмени, за които и САЩ призова да не се допускат в България. Доган нарече изгонването на Чорни и Ершов от страната "политическа поръчка" на бившия премиер Иван Костов и ги определи като крупни инвеститори, които страната ни загубила. Той заяви, че управляващата коалиция трябва да ги реабилитира, защото били невинни.

Коалиционните партньори на Доган от НДСВ обаче смятат, че Чорни и Ершов продължават да представляват заплаха за националната сигурност.

Преди две години Ершов поиска от МВР да отмени заповедта за изгонването му. В парламента, в отговор на въпрос, вътрешният министър Георги Петканов обяви, че молбата не е уважена и припомни, че Ершов и Чорни са били изгонени с мотив, че с финансови средства с неясен произход са инвестирали влияние в българския политически елит, с което са целяли "създаване на зависимост на българския политически живот от сили и структури извън страната и техните интереси" . Той отбеляза, че това са изключително важни мотиви, които засягат българските национални интереси и външнополитическите стратегически приоритети на България.

Шефът на американския комитет по разширяването на НАТО Брус Джаксън и посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю многократно заявяваха, че бизнесмени със съмнителни капитали като Чорни нямат място в България, която се стреми към интеграция в алианса.

Споделяне

Още по темата

Още от България