НСС отказа да разсекрети докладите за "Петролгейт"

Национална служба "Сигурност" отказа да разсекрети доклада си от проверката дали БСП е била финансирана от режима на Саддам Хюсеин, както се твърди в иракския в. "Ал Мада". Претекстът е, че щели да бъдат огласени методите им за събиране на информация, както и агентурата им и с това да бъде застрашена "националната сигурност".

Проверката бе наредена на НСС и НРС лично от президента Георги Първанов, лидер на БСП през 1998 г. - период, визиран в списъка на иркачаните за раздаваните подкупи от диктатора.

Заради твърденията на депутата от НДСВ Тошо Пейков, член на временната комисия за аферата, че в доклада на контраразузнаването прозира схема, според която социалисти са посредничили в осигуряването на иракски петрол за режима на югодиктатора Слободан Милошевич, БСП и президентът предложиха да се разсекретят справките на НСС и на НРС.

Според Пейков в този доклад има улики и доказателства, сочещи, че близки до ръководството на БСП фигури са правили опит да трупат печалби чрез нарушаване на югоембаргото. По думите му става дума за бивши служители на Държаван сигурност, бивши посланици и други свързани с БСП фигури в бизнеса. Междувременно в медиите се появиха имена на двама бивши посланици в Сирия и Ливан - Атанас Самсарев и Венцислав Кънев.

Още вчера директорът на разузнаването ген. Кирчо Киров показа, че не е склонен да разсекрети своя доклад, определен от Пейков като не особено старателен за разлика от подробните данни, изложени в справката на контраразузнаването. Ген. Киров изрично заяви, че ще се съобрази с мнението на колегите си в НСС и дори се опита да внуши, че ще чака решение и на депутатите от временната анкетна комисия по аферата "Петрогейт", чието мнение в случая е без значение. Дали да бъде свален грифът за защита зависи единствено от този, който го поставя.

След препоръката на президента Георги Първанов да се види има ли законова възможност справката на НСС и НРС да бъде огласена, в МВР стигнали до извода, че няма основание за декласификация.

Още след възлагането на проверката от Първанов лично на директорите на НРС и НСС ген. Иван Чобанов и ген. Кирчо Киров, дясната опозиция изрази съмнение, че службите ще бъдат обективни и така ще проверят случая, че БСП да излезе невинна. Според източници от МВР обявената вече липса на данни за участие на български граждани и фирма в аферата е станала малко прибързано.

След отказа на МВР да разсекрети справката на НСС левицата спокойно ще може да твърди, че разкритията на депутата Тошо Пейков са инсинуации и лъжи. Ако ли пък някой все пак огласи за какво става дума, ще подлежи на преследване от закона за издаване на държавна тайна.

Документът на НСС е с ниво на класификация "Секретно", обясниха от МВР. Посочва се, че данните в него представляват държавна тайна по Закона за защита на класифицираната информация. Достъп до документа е предоставен при спазване на принципа "необходимост да се знае".

"Необходимостта от класификация е обоснована от наличието на данни в съдържанието на документа, съставляващи "сведения за организацията, способите и средствата при изпълнение на специфични задачи, осъществявани чрез оперативно-издирвателната и оперативно-разузнавателната дейност на службите за сигурност и обществен ред, както и данни за специалните им съоръжения и получените в резултат на тези дейности информация и предмети, както и данни, позволяващи да се установят лица, оказали или оказващи им помощ в тези дейности" , се казва в официалното съобщение на МВР.

Вътрешният министър Георги Петканов обясни в кулоарите на парламента, че законът за достъп до информация позволява на МВР да не предоставя данни, които са държавна тайна, а не било открито нито едно основание в Закона за защита на класифицираната информация за разсекретяване на справката.

Ако пък само една част от доклада бъде разсекретена, МВР ще бъде упрекнато, че предоставя непълна информация. Петканов заяви, че докладът съдържа конкретни данни, но не отговори дали БСП има основание да се притеснява от споменатите лица и фирми.

Ако ни възложат, ще изготвим нов доклад по случая с иракския петрол, който да не бъде секретен, коментира главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той също обясни, че докладът не може да бъде разсекретен, защото в него имало способи и методи, чрез които се установява дадена информация.

"Не можем да разкриваме ежедневно начините, по които вършим оперативната си работа, допълни Борисов.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?