НСС търси помощ от партньорски служби

До няколко седмици ще приключи проверката на НСС, разпоредена от президента Георги Първанов по повод публикации за петролно финансиране от бившия режим на Саддам Хюсеин, според които БСП е получила 12 млн. барела петрол за 150 млн. лв. Президентът вчера постави задача по случая да работи и разузнаването.

Директорът на контраразузнаването ген. Иван Чобанов обяви пред БНТ, че проверки са започнали по митниците, в "Нефтохим", запитвания били отправени и до партньорски служби.

Чобанов поясни, че се проверяват всички документи за внесения през последните няколко години нефт от Ирак. От НСС се интересували от количествата, преминали през митническите пунктове, от коя фирма идва доставката, както и от получателя на нефта у нас. В "Нефтохим" контраразузнаването преглеждало всички договори за внос на иракски нефт, независимо кой е доставчикът. Ще бъдат проверявани и фирмите-посредници.

Президентът Георги Първанов днес е поискал и Външно министерство спешно да му предостави информация кои български фирми са искали от Комитета по санкциите срещу Ирак на ООН да осъществяват търговска дейност с Ирак и кои от тях са получили разрешение, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Първанов е поискал и от министерството на икономиката информация на кои български фирми е издаден лиценз за търговия с Ирак.

От БСП обявиха, че лидерът на БСП Станишев вече е дал заявка за среща с американския посланик Джеймс Пардю, на която ще поиска съдействие от американска страна по изясняване на случая.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?