НЦИОМ: Бъркат "Новото време" с Костов и Панайотов

Бившият премиер Иван Костов и вицепремиерът Пламен Панайотов са били посочени като членове на "Новото време" от анкетираните от НЦИОМ 1000 души.

Костов никога не изразявал симпатии към нововремци, а пък с бившия шеф на ПГ на НДСВ и зам.шеф на царската партия Панайотов те бяха и са в открит конфликт.

Новото време обаче има три пъти по-силни стартови позиции от бъдещата партия на Костов като симпатии и добронамереност от страна на обществото мнение. Дали обаче този потенциал ще се превърне във вот, зависи от нововремци, каза директорът на НЦИОМ Лидия Йорданова в коментар на данните от последното национално представително проучване.

Според изследването партията на Иван Костов има твърд електорат между 5 и 6 на сто и най-вероятно ще влезе в следващия парламент, но не се радва на големи публични симпатии. Иван Костов може да си добави още гласове - може би ще се стреми да изтегли гласоподаватели на СДС, а може партията да се отвори и да прибере нежелаещите да гласуват, смята Йорданова.

"Новото време" - симпатични и добре облечени

В проучването на НЦИОМ за член на "Новото време" сред 26-те политици, които нямат нищо общо с тях, заедно с Иван Костов и Пламен Панайотов е бил посочен и министърът на финансите Милен Велчев. Той обаче, за разлика от другия споменат министър Мехмед Дикме, е близък с нововремци.

Два дни след създаването на седмата ПГ в парламента НЦИОМ регистрира 7 процента ръст в оценката за работата на Мирослав Севлиевски - председател на ПГ на "Новото време". Най-известен като нововремец обаче е Емил Кошлуков - разпознават го 32 на сто от анкетираните, 28 на сто посочват Мирослав Севлиевски, следват го Юлиана Дончева и Борислав Цеков.

Според проучването 55 на сто от анкетираните декларират, че знаят какво е Новото време, като 29 процента от тях отговорят, че Новото време е парламентарна група, 11 процента все още го мислят за дискусионен клуб в НДСВ, 7 процента смятат, че е партия, а 6 процента - че е коалиционен партньор на НДСВ.

Новото време се отдели от НДСВ на 9 март и регистрира своя парламентарна група. За пет дни от създаването на групата три пъти нарасна информираността какво представлява "Новото време", коментира шефът на НЦИОМ Лидия Йорданова, цитирана от БТА. Проучването е правено в периода 10-15 март.

Депутатите от "Новото време" са модерни политици, добре облечени, инициативни и комуникативни. Над 40 на сто от анкетираните са посочили тези характеристики на нововремци. По около една трета посочват като положителни черти на тези депутати, че говорят на разбираем от хората език, решителни са и са симпатични.

Хората имат съмнения в две посоки - доколко депутатите от Новото време са задълбочени в работата си, както и дали са загрижени за хората толкова, колкото се представят, коментира Йорданова.

60 на сто от анкетираните одобряват идеята на нововремци да се предотвратят със закон злоупотребите на висши държавни служители при закупуването на ведомствени жилища. Тази инициатива е покачила рейтинга на одобрение за "Новото време" до 37%, показва проучването. 45.1 на сто от българите одобряват законодателната им инициатива за промяна на избирателната система, 53.9 процента подкрепят идеята за разширяване на възможностите на гражданите да предизвикват референдуми по важни обществени въпроси.

Лидия Йорданова каза, че три пъти повече са хората, които смятат, че критиките на Новото време към НДСВ са справедливи, отколкото тези, които намират, че критиките не са основателни.

В същото време повечето от анкетираните смятат, че Новото време е постъпило правилно, подкрепяйки правителството по време на вота на недоверие, внесен от левицата. 53 процента се аргументират с това, че на България не са нужни предсрочни избори, друг аргумент, предимно на елитните прослойки, са очакванията "Новото време" да реализира бързо законодателните си инициативи, които хората смятат за важни, обясни тя.

Ако изборите са днес, "Новото време" не влиза в парламента

2.8 на сто от анкетираните заявяват, че е много вероятно, ако парламентарните избори са днес, да подкрепят Новото време, 7 на сто отговарят, че е вероятно да гласуват за нововремци, ако вотът е днес.

26 процента от анкетираните смятат, че в обществото има нужда от нова формация и ако се създаде нова партия, те биха гласували за нея. Това са предимно десни симпатизанти, уточни Йорданова. Хората, които твърдят, че няма място за нова партия, са предимно от симпатизантите на БСП , НДСВ и ДПС.

Пет процента от тези, които биха гласували за нова партия, биха подкрепили Новото време на парламентарни избори, 28 на сто от тези, които са гласували за НДСВ през 2001 г., биха се ориентирали към нова партия, сочат данните на НЦИОМ. Според тях създаването на нови и атрактивни партии би привлякло една трета от разочарованите и политически пасивни избиратели. Проучването сочи, че 56 на сто от анкетираните не виждат сред съществуващите политически сили нито една, която да защитава техните интереси.

Една пета от българите одобряват идеята Новото време да направи партия, една трета са на обратното мнение, 47 процента нямат становище, показват данните. Идеята е одобрявана в по-голяма степен от избирателите на СДС и БСП, отколкото от НДСВ.

Общественото мнение вижда най-подходящия коалиционен партньор на Новото време по-скоро в дясното пространство, коментира Йорданова. Най-голям дял - около 8 на сто, посочват СДС с лидер Надежда Михайлова, 5.3 на сто смятат, че това е НДСВ, 4.7 процента - БСП. 2.8 на сто посочват ССД като най-подходящ коалиционен партньор на Новото време, 1.8 процента- Гергьовден, 1.7 процента - бъдещата партия на Иван Костов. 71 на сто от българите нямат позиция кой би бил най-подходящият коалиционен партньор на Новото време.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?