НЦИОМ и "Медиана": Дистанцията между Плевнелиев и Калфин намалява

Големи разминавания в данните за Меглена Кунева

Две социологически изследвания, обявени в сряда, отчетоха намаляване на дистанцията между кандидатите за президент на Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин.

Според национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 12 и 17 октомври сред 1000 души, за кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова биха гласували 30 процента.

В сравнение с първата седмица на кампанията подкрепата за тях е намаляла с два пункта. За кандидатите на БСП Ивайло Калфин и Стефан Данаилов в момента биха гласували 21 на сто от избирателите, което е ръст с 3 процента за последните две седмици.

Според социологическо проучване на агенция "Медиана" 29.8 % от избирателите биха гласували за Росен Плевнелиев, а 23.2 % за Ивайло Калфин.

Голямо разминаване има между прогнозните резултати за кандидат-президентската двойка Меглена Кунева и Любомир Христов. Според "Медиана" тя се ползва с подкрепата на 17.1 % от анкетираните, като в рамките на един месец има ръст от 3 %.

И при тримата основни претенденти в последните седмици се наблюдава възходяща тенденция, но с различна сила. При гражданския кандидат Меглена Кунева възходящата тенденция е най-силна - 3 % в рамките на един месец. При Ивайло Калфин ръстът е 1.3 %, докато при Росен Плевнелиев е незначителен.

"Наблюдава се снижаване на дистанцията между тримата основни конкуренти за президентския пост", коментира социологът Кольо Колев.

Той съобщи, че над една трета от избирателите продължават да се колебаят в своя избор по-малко от една седмица преди изборите.

"Възможни са всякакви пренареждания, не може да се каже, че всичко е предрешено на изборите", посочи Колев.

Освен това една четвърт от избирателите се опасяват, че свободната политическа изява на изборите може да има негативни последици за тях. Колев коментира, че съществува значима маса "скрити избиратели”, нежелаещи да участват в изследванията, което прави изненадите на изборите още по-вероятни.

На втори тур Калфин получава подкрепа от ДПС, а Плевнелиев от "Атака"

Според НЦИОМ обаче Меглена Кунева и Любомир Христов днес биха получили 8 на сто от вота на анкетираните.

Според държавната социологическа агенция на втория тур на изборите за Плевнелиев биха гласували 45 на сто от анкетираните, а за Калфин - 29 процента.

При балотаж кандидатите на ГЕРБ биха могли да разчитат на гласове от симпатизантите на Синята коалиция и на "Атака", а двойката на БСП би привлякла гласове от ДПС.

Избирателите на Меглена Кунева не декларират да имат свой фаворит при евентуален втори тур между ГЕРБ и БСП.

Според НЦИОМ кампанията не е мотивирала значими дялове нови избиратели да гласуват на предстоящите избори за президент, а по-скоро са намалели хората, които са се колебаели кого да изберат.

Според изследването на "Медиана" четвърта би била кандидат - президентската двойка на "Атака" Волен Сидеров и Павел Шопов с 4.9%. За кандидатите на ОДС Румен Христов и Емануил Йорданов пък биха гласували 2.5%.

Само 17.1 % от анкетираните са заявили, че няма да гласуват.

2% от избирателите биха гласували за Светльо Витков

Според данните на НЦИОМ след първите три кандидат-президентски двойки в зависимост от сегашната електорална подкрепа се нареждат кандидатите на "Атака" Волен Сидеров и Павел Шопов - с 4 процента, издигнатите от сините Румен Христов и Емануил Йорданов - с 3 на сто, и Светослав Витков и Венцислав Мицов - с около 2 процента.

Според НЦИОМ двойката Светослав Витков и Венцислав Мицов прави кампания, която интригува все повече хора - "атрактивна и нетрадиционна".

Социолозите регистрират ръст в мобилизацията на симпатизантите на основните политически сили. 80 на сто от избирателите на ГЕРБ към момента декларират готовност да гласуват за своите кандидати в президентския вот.

Същият е делът и на симпатизантите на БСП, които застават зад партийния си избор.

При проиграването на балотажа между кандидата на ГЕРБ и този на БСП, мобилизацията на партийните ядра нараства до над 90 процента.

Според НЦИОМ кампанията не е мотивирала значими дялове нови избиратели да гласуват на предстоящите избори за президент, а по-скоро са намалели хората, които са се колебаели кого да изберат.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?