Запазва се шестпроцентната разлика между ГЕРБ и БСП

НЦИОМ очаква пет формации в следващия парламент

Следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не три-четири, а пет и повече формации. Това прогнозират от НЦИОМ на базата на данни от национално представително проучване, направено между 30 ноември и 6 декември сред 1000 души в 86 населени места в цялата страна.

Според НЦИОМ темата за партнирането между политическите субекти, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание, определено ще бъде централна в предстоящите политически дебати. Редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягнат до коалиционна формула, отбелязват експертите и предупреждават, че тези процеси крият и потенциален риск малките политически субекти да разпилеят вота на избирателите, посочват от НЦИОМ.

Разликата между ГЕРБ и БСП през декември се запазва без промени в сравнение с ноември - 6%. За ГЕРБ биха гласували 24.5% от българите, а за БСП – на 18.5%. ДПС е трета политическа формация с електорални симпатии от 6.3%, а "България на гражданите" е с много близък резултат от 5.8%.

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов е одобряван от едва 2.3% от българите, а само за месец неодобрението към него расте с 18% - от 17% на 35%. Синята коалиция пък се ползва с подкрепата на 3.1%. от българите.

"Много рисковано в началото на зимния сезон е обаче да се твърди, че е налице някаква сериозна стабилизация в политическите симпатии към основните политически формации у нас", коментират от НЦИОМ.

Намалява персоналният рейтинг на одобрение за Меглена Кунева сред политически ангажираните българи. През последния месец тя губи позиции главно сред леви симпатизанти. Все още обаче лявата подкрепа за Кунева е по-висок дял от дясната. Според НЦИОМ може да се очаква, че лидерът на "България на гражданите" по необходимост ще ориентира все повече посланията си към разочаровани и политически апатични избиратели.

"Атака" получава подкрепа от 2.8% от избирателите в страната.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?