НЦИОМ отчете, че неодобрението към кабинета и Борисов расте

Държавните социолози твърдят, че рейтингът на Цачева е по-висок от този на НС

Неодобрението към работата на кабинета, както и към премиера Борисов надхвърля одобрението. Това показва национално представително проучване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ).

Според данните на държавните социолози работата на правителството е одобрявана от 31% от българите, а неодобрението е значително по-високо и възлиза на 55%. Неодобрението и одобрението към Бойко Борисов са близки дялове с превес на неодобрението (46%:45%).

В началото на седмицата агенция "Алфа рисърч" излезе с данни, които сочат драстично по-нисък рейтинг на Министерския съвет. Според агенцията Министерският съвет се радва едва на 18 на сто одобрение, а на премиера вярват 32% на фона на 37 на сто, които намират думите му за неистинни.

От НЦИОМ твърдят, че парламентът започва есенната си сесия с 22% одобрение. Няма промени в общественото мнение за работата на Народното събрание и през последните месеци. Неодобрението към висшия законодателен орган е трайно високо, като неговият дял е три пъти по-голям от този на одобрението. Единствено сред симпатизантите на ПП ГЕРБ одобрението към Народното събрание е по-високо от неодобрението.

Председателката на парламента Цецка Цачева е одобрявана от 29% от българите, дял по-висок от одобрението на институцията, която тя ръководи, констатират още от НЦИОМ, които са подчинени на парламента.

Държавните социолози констатират, че градското население на страната по-често от селското одобрява свършеното от кабинета.

Три четвърти от избирателите на ГЕРБ одобряват работата на своя кабинет, смятат още от НЦИОМ, като посочват, че около 30% е делът на българите, които едновременно одобряват работата и на кабинета, и на премиера.

Одобряващите работата на премиера са с 14% повече от онези, които имат добро мнение за кабинета – 45%, сочи изследването на НЦИОМ, което все пак регистрира по-високо неодобрение към фигурата на Борисов.

Държавните социолози са изчислили, че премиерът се ползва с доверие сред 93% от избирателите на ГЕРБ, а 53% от българите като цяло одобряват президента Росен Плевнелиев.

Изследването на НЦИОМ сочи, че за последните месеци повечето институции губят от одобрението за работата си. Изключение от тази тенденция прави армията.

В края на септември регистрираме спад в одобрението за работата на полицията. Това се дължи на тежките криминални случаи с участие на полицаи, както и на отзвука от исканията на служители на МВР за по-високо заплащане в сектора, смятат НЦИОМ.

Въпреки тази негативна тенденция полицията заедно с армията остават сред най-одобряваните държавни институции с по 39% одобрение. За последните месеци съдът и прокуратурата запазват традиционно ниски дялове на одобрение за работата си. Така съдът в момента е одобряван от 14%, а прокуратурата от 15%. Неодобрението към работата на съда е по-високо от това към прокуратурата (63%:58%).

От НЦИОМ твърдят, че БНТ е най-одобряваната институция през септември - от 69% от българите, а Българската православна църква е одобрявана от 47% от българите, като дейността ѝ е най-добре приемана от жените и от възрастните респонденти.

Споделяне

Още по темата

Още от България