НЦИОМ отива в историята

М. Миков: "Когато има достатъчно социологически агенции, не е необходимо да има официозна такава”

Михаил Миков

Националният център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) ще бъде закрит. Това обявява пред "Труд" председателят на Народното събрание Михаил Миков.

В интервю, което ще бъде публикувано в понеделник, Миковизразява мнение, че "НЦИОМ няма място в парламента”.

"Сега, когато има достатъчно социологически агенции, не е необходимо да има официозна такава", казва председателят на парламента.

Според него в Народното събрание трябва да има не социологически център, а звено, което да оценява ефекта от изработваното законодателство и "да светва червената лампа", когато един закон не дава очакваните последици.

НЦИОМ е „връстник на демократичните промени” в България. Той бе създаден на 15 декември 1989 година с решение на действащото по онова време „живковско” Народното събрание.

Михаил Миков се изказва и за възстановяване на Съвета по законодателството към парламента, закрит по време на управлението на ГЕРБ. Той смята и че трябва отново да заработи стажантската програма към Народното събрание, която бе създадена преди 15 години.

“Тази програма може да даде много добра експертиза за това какви са законодателните отговори на аналогични предизвикателства в други европейски страни”, е мнението на председателя на Народното събрание.

Според Миков е необходимо и да се усили и капацитетът в областта на европейското право.

Изследване в средата на юли, което може да се окаже последно за НЦИОМ, показа, че доста над половината от пълнолетните българи – 58 на сто - подкрепят протестите срещу кабинета “Орешарски”.  Изследването даде и преднина на ГЕРБ пред БСП в електоралните предпочитания.

Споделяне

Още по темата

Още от България