НЦИОМ: Партиите в следващия парламент ще са повече от 4

Нараства вероятността броят на партиите, които ще намерят сигурно място в бъдещото Народно събрание, да е по-голям от смятаните за сигурни досега четири формации ГЕРБ, БСП, Атака и ДПС. Изводът е на НЦИОМ на базата на национално представително проучване, направено между 28 януари и 4 февруари сред 1008 души в 86 населени места.

Изследването показва, че, ако изборите бяха в началото на февруари, СДС, ДСБ, Движение "Напред" и НДСВ биха имали шансове да попаднат в парламента.

Данните показват, че ГЕРБ би получил гласовете на 24.3 на сто, БСП - 19.2 процента, "Атака" - 10 процента, ДПС - 8.2 на сто. 4 процента от анкетираните подкрепят СДС, 2.2 на сто ДСБ, 2 процента - за Движение "Напред"(ЛИДЕР, ВМРО,"Гергьовден",ЗНС-Стефан Личев), 1.5 процента - за НДСВ. 23 процента заявяват, че няма да гласуват.

От НЦИОМ засега не виждат основания да се очаква висока избирателна активност, прогнозират. Те смятат, че намирането на успешна формула за коалиране вдясно би могло да доведе до ръст в електоралната активност и то главно за сметка на вота на пасивния досега десен избирател.

Изследването показва, че БСП търпи леки загуби на симпатизанти в областните центрове, както и в малките градове, където се наблюдава разширяване влиянието на ГЕРБ и на "Атака".

Евентуална коалиция между СДС и ДСБ в изследването на НЦИОМ показва резултат, който е двойно по-голям от механичния сбор между електоралните дялове на двете партии.

Според социолозите не трябва да се подценява електоралният потенциал на НДСВ. Освен в електорален дял той се измерва и във обществено одобрение към дейността на министрите на НДСВ в подкрепа към идеите и инициативите на тази партия, особено за промените в изборното законодателство.

Няма значими промени в обществените настроения по повод на работата на правителството - 18.4 на сто одобрение, и парламента - 13.3 на сто. Значителен е спадът на доверие към полицията /29.9 процента одобрение/, като със 7 на сто намалява одобрението, а с 10 процента расте неодобрението към работата на тази институция. Особено силни негативи работата на полицията събира сред столичани.

15.2 процента от анкетираните одобряват работата на прокуратурата, а 12.9 – на съда.

Споделяне

Още от България