НЦИОМ: Плевнелиев встъпва в длъжност с 55% одобрение

Петър Стоянов влиза като най-одобряван президент, а Желев приключва мандата с най-нисък рейтинг

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев е одобряван от 55 на сто от избирателите и неодобряван от 21%. Това показват данните от проучване на НЦИОМ, публикувани в сряда, ден преди Плевнелиев да се закълне като президент.

НЦИОМ регистрира най-голяма подкрепа за Плевнелиев сред хората на възраст между 30 и 50 години, сред високообразованите, както и сред жителите на столицата и на големите градове.

Към момента негативни нагласи към Росен Плевнелиев се отчитат сред една пета от българите, предимно избиратели на партии, които са политически опоненти на ГЕРБ. Една пета от симпатизиращите на новия президент се определят като хора с десни политически  възгледи, една четвърт като десноцентристи и 28 на сто - като центристи.

Само 5 на сто от гласувалите за Плевнелиев посочват, че са хора с леви политически възгледи.

Според данните на НЦИОМ президентът Желю Желев в началото на своя мандат, през ноември 1990 година, е бил одобряван от 82 на сто от пълнолетните българи, а президентът Петър Стоянов през април 1997 година - от 86 процента.

Мандатът на Желев приключва с 25 на сто одобрение, докато този на Петър Стоянов - с 44 процента.

 При встъпването си в длъжност през февруари 2002 година Георги Първанов е одобряван от 44 на сто от населението - дял, съпоставим с този, с който той приключва втория си мандат (45 процента).

Георги Първанов е бил одобряван от над две трети от българите в края на първия си мандат.

По традиция постът на президента у нас в по-малка степен търпи конюнктурни негативи в сравнение с останалите високи постове в държавата. Въпреки това, обаче, и рейтингът на президентската институция се свива по логиката на растящата политическа апатия  и на неодобрението към политиците, като цяло, коментират социолозите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?