НЦИОМ прогнозира балотаж между Първанов и Сидеров

НЦИОМ прогнозира балотаж между Първанов и Сидеров

Ако изборите бяха на 5 октомври, 42% от избирателите биха гласували за Георги Първанов, 11% - за Волен Сидеров, десните кандидати Неделчо Беронов и Георги Марков биха си поделили по 4% електорална подкрепа, а Петър Берон – около 1-2%. Любен Петров и проф. Григор Велев ще вземат под 1%. Това показва национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), извършено сред 1000 пълнолетни граждани в 85 населени места.

Интересното е, че 88% от хората, гласували за Първанов на изборите през 2001 г., ще го подкрепят и на тези избори, което означава, че той се радва на твърда подкрепа, която оценява положително петгодишния му мандат, смятат в НЦИОМ.

Според изследването, оповестено в понеделник, избирателната активност към 5 октомври е най-малко 36%, но е изключено да стигне 50%, което означава сигурен балотаж между Първанов и още един кандидат, излъчен между Сидеров и двамата десни кандидати Беронов и Марков. При такъв сценарий изборът на Първанов е сигурен, смятат в НЦИОМ.

Нагласите за участие в изборите в столицата и големите градове са много ниски и варират около 33-34%. Социолозите обаче смятат, че точно там има потенциал активността да нарасне.   

Кампанията е вяла и ако така продължава, десните ще имат много проблеми, коментира в понеделник пред БНТ проф. Михаил Константинов. 

Какво ще стане в дясно след 22 октомври, зависи много от това, как ще се представят кандидатите на изборите, допълни той.

Той очаква десните партии да променят начина си на говорене, поведението и лидерския проблем. Според него инициативата за смяна на елита трябва да тръгне отдолу и с уважение към предишните лидери, но без смяна на елита няма да се мине.

Споделяне

Още от България