НЦИОМ: Шейсет и един процента от българите одобряват забраната за пушене

Сн. БГНЕС

Шейсет и един процента от българите одобряват забраната за пушене на обществени места, а противниците ѝ са 39 на сто. Това показват данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 16 и 20 януари сред 1000 души и цитирано от БТА във вторник.

По-често подкрепят забраната жените, хората на възраст над 59 години - 76 на сто от тях, високо образованите, заможните и живеещите в селата. Против забраната по-често са мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

Високи стойности на одобрение към забраната НЦИОМ регистрират сред хората, които никога на са пушили /86 процента/, както и сред бившите пушачи /75 на сто/.

Две трети от пушачите се противопоставят на забраната, но една трета я подкрепят.

По-голяма част от участвалите в изследването /58 на сто/ са непушачи - хора, които никога не са пушили и които са отказали цигарите. 3 процента посочват, че са спрели цигарите след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места.

Според данните 42 на сто от анкетираните заявяват, че пушат. По-често пушат мъжете, хората на възраст до 49 години, със средно образование и живеещите в София, както и тези със средни и по-ниски доходи.

Сред симпатизантите на всички основни политически сили одобрението към забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места е по-висок дял от неодобрението. Сред симпатизантите на ГЕРБ този дял е 64 на сто, сред поддръжниците на БСП - 72 процента, сред избирателите на ДПС - 62 на сто, а сред подкрепящите "България на гражданите" - 57 процента.

Социолозите коментират, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не може да се използва пряко за партийни и предизборни цели, защото няма зависимост между личните мнения на анкетираните по въпроса и заявените от тях политически предпочитания.

Споделяне

Още по темата

Още от България