НЦИОМ: Три четвърти от българите одобряват членството ни в ЕС

74% от българите одобряват присъединяването на страната в ЕС, сочи проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено между 30 април и 8 май сред 1000 пълнолетни българи в 86 населени места.

За месец делът на сънародниците, които подкрепят членството в ЕС, се е увеличил от 66 на 74%.  

Нарастващата подкрепа за ЕС идва преди всичко от хората, които досега са се колебаели в преценките си и не са се чувствали достатъчно информирани, посочват от НЦИОМ. Според изследването минимално (с 2%) нараства подкрепата за ЕС и сред хората, които по принцип са противници на обвързването на България с ЕС.

Сегашната висока стойност на подкрепата на еврочленството се изравнява с подкрепата през септември 2004 г., когато успешно приключиха преговорите на България за присъединяване.

Подкрепата за членството на България в ЕС е масова, сочи проучването - няма обществена прослойка, в която негативните нагласи да доминират над позитивните. Изводът е в сила дори за симпатизантите на партия “Атака”, които в най-голяма степен проблематизират темата, коментираха от НЦИОМ.

Евронагласите на българите се трайни и не се влияят от политическите пристрастия, показват още изследванията на социолозите, извършвани в последните три години.

Свръхмобилизацията на българите за европейската кауза говори и за свръхочаквания към европейското бъдеще на страната, отбелязваха още от НЦИОМ. Според изследователите при негативен развой на събитията (отлагане или приемане на страната ни в ЕС с предпазни клаузи), свръхмобилизацията неминуемо ще прерасне в свръхразочарование и протестен потенциал, и така правителството и целият политически елит могат да се окажат в доста  сложна ситуация.

Според проучването половината от българите (54%) не приемат под никаква форма евентуално отлагане на присъединяването на България към ЕС за 2008 г. То е напълно неприемливо за симпатизантите на центристките и десните формации у нас, смятат социолозите.

Според НЦИОМ хората възприемат членството в ЕС като признание за положените усилия и за изтърпяното от тях в годините на прехода. На база на изследванията си от последните 10 години от НЦИОМ правят извода, че когато става дума за ЕС, хората у нас разчитат на добра чуваемост за позитивните сигнали от България. Те очакват и реципрочна добронамереност от страна на институциите и гражданите на Европа.

Изследването на НЦИОМ показва още, че са безпочвени опасенията в Европа за масови емигрантски вълни от България. Резултатите показват, че едва 7% от

българите възнамеряват след приемането на България в ЕС да напуснат завинаги страната. Сред тях преобладават хора на възраст до 40 г. и с високо образование. Според НЦИОМ очевидно става дума за търсене на по-добра професионална и личностна реализация.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?