НЦИОМ: Всеки трети българин ще гласува протестно

Всеки трети българите, които са решили да гласуват на изборите за Европейски парламент (ЕП), ще направи това, защото е недоволен от сегашното положение в страната и иска промени. Това сочи проучване на НЦИОМ, което бе представено в петък. Около 51 процента от хората са мотивирани да гласуват от своите партийни пристрастия, а 19 процента ще гласуват мажоритарно.

Най-мотивирани да гласуват на предстоящите избори са избирателите на ДСБ, ДПС и "Атака". Данните на социологическата агенция обаче показват ниска избирателна активност - между 29 и 34 процента.

Данните на проучването, което е приключило преди премиерът да обяви отпуска на министър Румен Овчаров заради корупционния скандал, сочат, че на първо място се нарежда БСП с 14.5 %, втори са ГЕРБ с 10.5 %, трети ДПС с 8 %, четвърти “Атака” с 6.5 %, пети НДСВ с 5.9 %, шести и седми са СДС и ДСБ съответно с 5.5 и 2.6 процента.

Близо 75 процента от избирателите не са изказали мнение за старта на предизборната кампания, а 44 на сто директно заявяват, че не се интересуват от хода ѝ.  Най-незаинтересовани са избирателите на СДС - 74 процента от тях не следят предизборни изяви, следвани от тези на БСП с 71 процента, на НДСВ и ГЕРБ - по 59 процента, на ДСБ - 57 процента и "Атака" - 48 процента.

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?