Нулев акциз за пропан бутана за бита от догодина

От догодина няма да се плаща акциз върху пропан бутана за бита, с нулева ставка ще се облага и природния газ. Това се предвижда в проекта на нов закон за акцизите, който бе приет от парламента на първо четене по време на извънредното заседание във вторник.

Със закона се въвеждат диференцирани ставки за енергийните продукти, когато те се използват като гориво за отопление, за битови нужди или за селското и горско стопанство, като от преференциите се изключват моторните превозни средства. В тези случаи от 1 януари 2006 г. за газьола и за керосина ще се плаща по 50 лв. акциз за 1000 литра, а за пропан бутана и за природния газ се въвежда нулева ставка.

За да се контролира дали горивото се използва точно по предназначение, ще се въведе и специално маркиране на енергийните продукти с намалени ставки.

Липсата на подобна организация, което създава условия за фирмите вносителки да се измъкват от облагане, бе изтъкнато в края на миналата година като причина от финансовото министерство облекченията да не задействат още от 2005-та, както настояваше дясната опозиция и да се отложат с една година.

Законът урежда и задължителна регистрация на домашните пунктове за варене на ракия, наречени “специализирани малки обекти за дестилиране”.

Съгласно европейските изисквания, в малките обекти за дестилиране с годишно производство над 10 хектолитра, произведените напитки се облагат със стандартната акцизна ставка. Правителството договори произведените

количества в тези обекти да се облагат с наполовина по-малък акциз. През 2006 г. ракията за семейна консумация, произвеждана в тези обекти, ще се облага с нулева акцизна ставка.

От 1 януари 2006 г. митниците ще поемат изцяло събирането на акциза, а не само при вноса, както е сега. Акцизът става дължим от момента на производството на акцизната стока, въвежда се и системата на акцизните складове. Изключение с отложено плащане се предвижда само при лицензиран складодържател.

Запазен е сегашният режим за възстановяване на платен акциз при производството на хранителни продукти и лекарства. Предвижда се и възможност за възстановяване на платен акциз за алкохол и алкохолни напитки, използвани за медицински цели в лечебни заведения и в аптеки, за проби за анализ, необходими за производствени изпитвания или за научни цели.

Също във вторник депутатите приеха и предложението на шефа на бюджетната комисия Нина Радева да се върне стария акциз на цигарите, който действаше до края на миналата година. Така цените на по-евтините български цигари отново ще намалеят, а на по-скъпите ще се увеличат. Очакваното поевтиняване на вносните също се отлага. Без нито един против, за промяната гласуваха 85 депутати, а 19 се въздържаха.

Радева обясни промяната с аргумента, че действащите от 1 януари т.г. ставки са били въведени с цел успешната приватизация на цигарените фабрики на Булгартабак. След като сделката не се състоя, наш дълг и отговорност е да укрепим финансовото състояние на тютюневия холдинг, мотивира се тя. Шефката на бюджетната комисия посочи още, че цигарените фабрики на Булгартабак държат да запазят цялото си производство и дори най-нискокачествените си цигари, тъй като и за тях има пазарна ниша.

Връщането на стария акциз при провал на сделката за Булгартабак бе договорено още при приемането на бюджет 2005, за което настояваха ДПС и Новото време, изиграли впоследствие активна роля за провала на сделката.

Старите цени на цигарите ще се върнат с наредба на Министерски съвет. В нея трябва да се определи и как ще се процедира с вече произведените, но още не пласирани количества, както и проблемът с българските цигарени фабрики и вносителите, закупили от министерството на финансите от сегашните бандероли.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?