Нулев ДДС за хляба и парното и отмяна на винетките

Да се въведе нулева ставка на данък добавена стойност (ДДС) за хляба, млякото, научната литература, определени лекарства и централното отопление, като в същото време размерът на данъка за останалите стоки и услуги намалее до 17 процента в периода до 2009 г.

Това се предлага в разработката "България в Обединена Европа: Управленска програма 2005-2009", изготвена по поръчка на Нова левица от Института за икономика и международни отношения.

Това не е програмата на "Коалиция за България" за предстоящите парламентарни избори, а експертната основа за разработването на изборната програма на левицата, уточни в сряда Любомир Кючуков от института. Той бе един от експертите, които представиха разработката.  

В нея се предвижда повсеместно облагане на доходите при източника, което ще доведе до отмяна на годишната данъчна декларация за физическите лица, както и данъчни преференции за семействата с деца, които частично вече бяха въведени от тази година.

Разработката включва още намаляване на номиналната тежест на данък общ доход, както и преференции при данък печалба за фирми, реинвестиращи печалбата си в производството.  

Въпреки че предлагат облекчения при преките данъци – ДОД и ДП, експертите от института заявиха, че е необходимо преобръщане на сегашната данъчна политика. Вместо продължаващо намаляване на преките данъци за сметка на косвените, да се ограничат косвените – ДДС и акцизите, а акцентът да се измести върху преките.

Експертите, подготвили основата за изборната икономическа програма на левицата, предлагат още от началото на идната 2006 г. да бъде отменена винетната такса за републиканската пътна мрежа, като се запази само за движение по магистралите.

Сред задачите на програмата в средносрочен план са намаляване на безработицата от сегашните нива до 8-10 процента и увеличаване на заетостта с минимум 240 000 нови работни места. Като цел е поставено и повишаване на реалните доходи от сегашните 24-25 % от средните за Европейския съюз, до 35-36 на сто към края на 2007 г. и 36-39 процента към 2009 година.

Според експертите от института, темпове на икономически растеж от 6.5 - 8 на сто годишно са напълно реални за българската икономика, ако се оптимизират макроикономическите мерки на държавата.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?