Нулева инфлация в Европа през октомври

Нулева инфлация в Европа през октомври

Евростат отчете нулева инфлация в еврозоната през октомври, но нивото ѝ остава далеч под целта на ЕЦБ от 2%.

През септември потребителските цени дори паднаха с 0.1% на годишна база, което беше първата дефлация от март насам.

Анализаторите не очакваха ръст на инфлацията през октомври, отбелязва WBPonline.

Хранителните продукти, алкохолът и тютюневите изделия поскъпват с 1.5%, цените на услугите бележат ръст от 1.3%, индустриалните стоки без енергетиката – 0.4%, а енергията поевтинява с 8.7 на сто.

Основната инфлация, която изключва обикновено колебливите цени на хранителните продукти и енергията, се покачва с 1% на годишна и 0.9% на месечна база.

Данните увеличават натиска над Европейската централна банка (ЕЦБ) да разшири програмата си за стимули през декември, както президентът Марио Драги намекна миналата седмица.

Драги почти обеща разхлабване на паричната политика през декември. Макар той да призна, че вътрешното търсене остава стабилно, тревогите за забавянето в развиващите се страни, по-силното евро и потенциалният отглас от падането на петролните цени продължават да увеличават риска от стагнация и притискат инфлацията.

Все пак редица икономисти от ЕЦБ заявиха неотдавна, че е прекалено рано да се обсъжда разширение на плана за изкупуване на активи, който продължава до септември 2016 г.

Две трети от икономистите, анкетирани от "Блумбърг", смятат, че централната банка ще предприеме действия. Мнозинството от тях са на мнение, че това ще се случи преди края на годината.

ЕЦБ прогнозира, че икономиката в еврозоната ще нарасне с 1.7% през 2016 г., а нивото на инфлацията ще достигне 1.1%.

В опит да повиши инфлацията до целта си от 2% ЕЦБ обяви програма за изкупуване на активи на стойност 1.1 трлн.евро през март.

Шест месеца по-късно централната банка прогнозира, че инфлацията ще се ускори до 1.7% през 2017.

Споделяне

Още от Европа