Нумизмати поискаха отмяна на забраната за използване на металотърсачи

Вътрешният пазар на монети се срива, в същото време чуждите пазари са пълни с монети, открити в България. Това заявиха от Съюза на нумизматичните дружества в подкрепа на искането си за промени в Закона за културното наследство, свързани с колекционерството и с използването на металодетектинга.

"Ние сме против иманярите, но настоящият закон принуждават хората, които открият монета, да не я регистрират в България", обясниха нумизматите.

Предложението за нов закон за културното наследство бе дискутирано в сряда на заседание на парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации.

Искането на гражданската инициатива е внесено чрез подписка в Народното събрание на 12 юли т.г. с мотива, че настоящият закон е противоконституционен и противоречи на европейските норми за опазване на културното наследство. "Законът е неясен, неадекватен, неприложим и често води до абсурдни тълкования. На практика той унищожи колекционерството в България", пише в придружаващото писмо.

Подписката е подкрепена от над 5000 граждани, като проверката на ГРАО сочи, че по-голямата част от тях са коректно вписани.

Според вносителите на искането за нов закон настоящият е превърнал хиляди колекционери и любители на металдетектинга в престъпници. "В резултат стотици хиляди археологически, нумизматични и други находки бяха изнесени в чужбина или се укриха в земята. Така беше загубена безценна информация за нашите земи в древността", посочват вносителите.

"Асоциацията за металдетектинг за нас е организация на границите на закона", заяви Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура и посочи, че шест души от тази организация са обвиняеми по наказателно производство.

Според прокурора философията на сегашния закон е правилна. "Основните състави въобще не трябва да се пипат. Съдът реши проблемите при терминологията", каза той и отхвърли твърденията на гражданските организации, че има несъответствие с европейските разпоредби.

От Асоциацията на българските археолози също заявиха, че не подкрепят искането за пълна свобода на прилагането на металдетектинга в търсенето и откриването на артефакти.

Борислав Бориславов от Министерството на културата заяви, че е създадена работна група за промени в Закона за културното наследство.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?