Нуриел Рубини: Еврозоната ще се разпадне. Аксел Вебер: Еврото е вечно

Нуриел Рубини: Еврозоната ще се разпадне. Аксел Вебер: Еврото е вечно

Известен американски анализатор и водещ европейски финансист влязоха в задочен спор за бъдещето на общата европейска валута еврото. Това стана на започналия в швейцарския курортен център Давос Световен икономически форум.

Професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини заяви на форума, че е напълно реална опасността от разпад на еврозоната.

"В по-далечна перспектива, не в близката година-две, можем да се сблъскаме с разпад на валутния съюз. Рискът от това нараства непрекъснато", заяви Рубини, цитиран от агенция "Блумбърг" в сряда.

Разговорите за потенциалните опасности пред съществуването на еврозоната набраха сила заради проблемите с Гърция, чиито бюджетен дефицит надхвърли 12% от БВП. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви обаче, че всякакви разговори за излизане от зоната на която и да е държава са "абсурдни".

Според Рубини развитието на валутния съюз може да мине във фаза, когато ще се появи силно ядро и слаба периферия, част от която, в крайна сметка, може да се откаже от използването на общата европейска валута.

Рубини, който предсказа глобалната криза година преди нейното начало, счита, че основната заплаха за еврозоната не е Гърция, а Испания – четвъртата по големина икономика в зоната. Финансовият анализатор е обезпокоен преди всичко от огромното равнище на безработицата – 19% и от слабия банков сектор.

"Банкрутът на Гърция би се превърнал в проблем на еврозоната, докато банкрутът на Испания - в катастрофа", подчерта той.

В същото време председателят на Германската централна банка и член на УС на ЕЦБ Аксел Вебер защити противоположното мнение, според което "еврото ще съществува вечно".

"През последните 10 години не е имало проблеми с доверието към еврото. По своята същност еврозоната е здрава икономика и поради тази причина няма проблем с валутата. Очаквам еврото да съществува вечно", посочи той във връзка с проблемите в Гърция.

Вебер, който е сочен от мнозина европейски икономисти и финансисти за наследник на Трише на ръководния пост в ЕЦБ, повтори обаче, че Европейската централна банка "не може да обслужва интересите и да се съобразява с нито една от отделните икономики от еврозоната". Така той индиректно посочи, че институцията не предвижда специално отношение към Гърция.

"При своите решения не можем да вземаме под внимание развитието в отделни части на еврозоната, тъй като не разполагаме с необходимите за това инструменти", каза Вебер.

Той съобщи още, че ЕЦБ ще започне да изтегля допълнителните средства, които бяха отпуснати за повишаване на ликвидността по време на финансовата криза. Според водещия банкер на Германия европейската икономика все още не е стъпила здраво на краката си, така че стимулите трябва да бъдат изтегляни внимателно и постепенно.

През последните месеци към ЕЦБ се отправят доста критики, че политиката ѝ вреди на по-слабите членове на еврозоната като Гърция, Ирландия и Португалия. Те изпитват сериозни проблеми заради високата си задлъжнялост и биха имали полза от по-либерална монетарна политика.

Проблемите на Гърция дори доведоха до спад на еврото спрямо долара и паунда. Въпреки това обаче Вебер не смята, че проблемите ще продължат или че еврото е в опасност.

Гърция вероятно ще успее да постигне целта си за ограничаване на бюджетния дефицит от 12 до 3% от БВП през следващите две години, макар това да е много болезнено. "Очаквам те да го направят, защото просто нямат алтернатива", заяви Вебер.

Споделяне

Още от Бизнес