"Нувел обсерватьор": Българските студенти започнаха "морална революция"

"Нувел обсерватьор": Българските студенти започнаха "морална революция"

Студентте излизат отново на сцената в България, пише в четвъртък френският вестник "Нувел обсерватьор" в кореспонденция от София, озаглавена "България: студентите започнаха "морална революция".

"Студентите протестират срещу овладяването с помощта на Кремъл на икономиката, медиите и политическия живот от бившите комунисти, превърнали се в "социалисти", обяснява специалният пратеник на френското издание в София.

Той припомня студентските протести през 1990 и 1997 г. и отбелязва, че студентите са се присъединили към започналите преди повече от 130 дни протести с искане за оставка на правителството.

"Българските власти, определяни (от протестиращите - б.р.) като "червена мафия" в служба на Кремъл и "олигархия", която е овладяла тази малка, но стратегическа страна членка на Европейския съюз, изглежда започват да се притесняват. Студентите излизат отново на сцената", коментира журналистът Жан-Батист Ноде, в кореспонденцията си, цитирана от БТА.

В нея се отбелязва, че макар на всекидневните протести да излизат едва по няколкостотин души, социологическите изследвания показват, че по-голямата част от населението подкрепя недоволството от правителството.

Заедно с позицията на един от студентските лидери - 19-годишният Борис Рангелов, е цитирана и гледната точка и на професора по право Георги Близнашки, представен като реформатор и дисидент от социалистическата партия. Протестите минават отвъд разделението на ляво и дясно, тъй като представляват "морална революция", смята Близнашки.

Споделяне

Още по темата

Още от България