Нужен ли е на Украйна руският черноморски флот за още 25 години?

Нужен ли е на Украйна руският черноморски флот за още 25 години?

И така, на руския флот му предстои да остане в Украйна още 25 години (след определената от Конституцията 2017 г.) в замяна на отстъпка в цената на газа. Нашите власти не отказват. Трудно е да се каже кой отрасъл не са предали в замяна на по-евтин газ за химическата промишленост. Идвайте всички, вземайте кой, каквото иска. Нужда ви е авиация? Моля, заповядайте. Ядреният отрасъл? Без въпроси. А и руският флот, от самосебеси се разбира, нека остане, докато окончателно изгние. Позвънихме на известни експерти и политици за тяхната първа реакция на споразумението (Споразумението за продължаване с 25 години на присъствието на базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол бе подписано в сряда от президентите на двете страни Виктор Янукович и Дмитрий Медведев в Харков – б.р.).

Михаил Гончар, директор на енергийните програми в центъра "НОМС":

Ако постигнатите договорености бъдат реализирани, това ще означава, че властта в Украйна – президентът и правителството – ще изпълняват функцията на Малоруска колегия (Малоруската колегия била правителствен орган за управление на влизащите в състава на Руската империя украински земи, създадена с указ от Петър Първи през май 1722 г. – б.р.).

Практически тезата за извънблоковия статут, наложена на обществото от страна на властите, се явява фалшификат. Та нали става дума за неконституционно продължаване на военното присъствие на Русия на наша територия.

Украина е въвлечена в Ташкентския пакт (Договор за колективна сигурност на страните от ОНД, подписан па инициатива на Русия през 1992 г. – б.р.)... +0-процентната отстъпка, за която ще крещят във всички коридори на властта, означава единствено ръст в постъпленията на офшорките на олигарсите. Тази отстъпка няма да доведе до намаляване на цените по цялата верига, в това число и на стоките за широка употреба.

Вече няма по-силни доказателства за това, че в Украйна действа неукраинска окупационна власт.

Олес Доний, вицепремиер по хуманитарните въпроси в опозиционното правителство:

Янукович доказа още веднаж, че не смята да бъде самостоятелен украински политик, а само марионетка в ръцете на Москва. Та нали пребиваването на руския Черноморски флот е не просто знаково за Украйна. Това е възможност за чуждо влияние в нашата държава, намеса и манипулации. Чрез руския флот в Украйна действат спецслужбите и се провежда планова информационна атака. Нейната цел е да се постави под съмнение присъствието на Крим в границите на Украйна и, съответно, териториалната цялост на нашата страна.

За всеки украински патриот е невъзможно да подкрепя такава ситуация. Очевидно за Виктор Янукович въпросът за патриотизма се измерва в доларов еквивалент. За него е по-важно да спонсорира основателите на Партията на регионите и предприема стъпка в това направление.

Евгений Головаха, заместник-директор на Института по социология при Академията на науките

Невъзможно е такива неща да се решават така бързо. Това е ключов въпрос в отношенията с Русия, бяха необходими сложни преговори с привличане на експерти, дискусия в обществото. Това е също като въпроса с НАТО. Защо за влизането в НАТО украинците имат нужда от референдум, а за решаване на въпроса с флота мина без референдум?

Ако новата власт смята, че това е целесъобразно, то трябва да го обоснове, да обясни. Такова решение винаги трябва да е резултат от консенсус на елитите. Ние трябва да знаем какви последици ще има това за страната. Как ще се отрази на перспективите за влизане в ЕС? Не трябваше така бързо да се решават ключови въпроси на междудържавните отношения.

Александър Сушко, научен директор на Института за евроатлантическо сътрудничество

Това решение, прието в замяна на определени отстъпки в цената на газа, е абсолютно неадекватно. Въпросите на военно-политическата сигурност не могат да се разменят срещу въпросите за цената на която и да било стока. Въпросите на военно-политическата сигурност трябва да се решават, като се имат предвид интересите на сигурността и военно-политическите интереси на страната, а не икономическите интереси на отделни финансово-промишлени групи, заинтересовани от ниски цени на газа.

Самият подход за решаване на въпроси в пакет – "флот срещу газ" – е крайно негативен пример за това, как се прави политика в съвременна Украйна. Фактически бе извършена размяна на стратегическите военно-политически интереси на Украйна срещу интересите на макар и големи и важни за украинската икономика финансово-промишлени групи. Но това са техните тесни интереси, които им позволяват просто да удържат своята конкурентоспособност по изкуствен път, без да влагат средства за енергоспестяване, за по-ниско потребление на газ и т.н.. В резултат на това Украйна ще си остане един от най-големите в света потребители на газ, а икономиката ѝ ще си остане изостанала и неконкурентна.

Във Върховната Рада (парламента на Украйна – б.р.) няма да има проблеми с ратификацията на това решение, тъй като много дисциплинирана коалиция изпълнява всички, идващи от горе, указания.

Колкото до конституционността, безусловно трябва решението да се обжалва в Конституционния съд.

Андрей Шкил, депутат (БЮТ)

Това е пряко нарушение на Конституцията. В нея черно на бяло е записано, че на територията на Украйна не може да има чужди бази и всякакво удължаване изисква промяна в Конституцията. За ратифицирането на това решение са нужни 226 гласа. Но ратификацията на допълнителни споразумения противоречи на Конституцията. Днес нито един нормативен акт не може да бъде осъществен въпреки конституцията. Даже междудържавно споразумение, ако противоречи на Конституцията, не може да бъде изпълнено, то няма сила.

Теоретично навярно във Върховната Рада ще се намерят 300 депутати за промяна в основния закон. Но аз съм уверен, че няма да се намерят 300 души, които да предадат националните интереси на Украйна.

Трябва да се гледат документите. Мисля, че това е декларация за намерения. Но, ако това е подписан от президента документ, който нарушава конституцията, при положение, че президентът е неин гарант, това вече "намирисва" на импийчмънт.

Каква е военната необходимост от пребиваването на Черноморския флот в Крим освен упражняване на натиск върху Украйна? Никаква. Други основания за съществуването на тази база не може да има.

Аз съм уверен, че украинското общество няма право да допусне това. Ака се съгласим националните интереси да бъдат потъпкани по такъв безпрецедентен начин, то няма защо да се надяваме, че ще се спазват правата на човека или каквито и да било други демократични принципи, и даже че ще бъдат формално съхранени.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят