Нужни са 3.2 млн. лв. за ремонт на наводнените жп участъци

Нужни са 3.2 млн. лв. за ремонт на наводнените жп участъци

Първоначалните анализи показват, че са необходими 3.2 млн. лв. за възстановяване на пострадалата при последните наводнения железопътна инфраструктура. Това каза транспортният министър Николина Ангелкова, която в четвъртък посети засегнатите участници по жп трасето Димитровград – Нова Загора.

Железопътната инфраструктура и съоръженията към нея са застраховани и вече са отправени искания към застрахователите за всички пострадали участъци, включително за трасето Михайлово – Калояновец, което бе направено с европейски средства. Очаква се застрахователната оценка.

От ведомството на Ангелкова припомнят, че още в неделя – ден след проливните дъждове в страната, бе създаден оперативен щаб, който да контролира състоянието на засегнатата жп мрежа и възстановяването ѝ.

Отворени за движение са път № 1 в гара Михайлово, междугарието Любимец – Свиленград, междугарие Харманли – Любимец, гара Любеново предавателна, междугарие Меричлери – Димитровград север, макар и в някои от участъците да е намалена скоростта на влаковете.

Най-проблемни остават жп участъкът Любеново – Гълъбово, по който ще бъде възстановено движението в понеделник – 15 септември, след това ще започне работа по гърловината на гара Михайлово, чието възстановяване ще отнеме най-много време.

Мерките за безопасност и сигурност на влаковото движение в засегнатите от наводненията части от железопътната инфраструктура са завишени. Непрекъснато се извършват проверки и се прилагат разписаните мерки и действия за аварийни ситуации, информират от транспортното министерство.

Не са нанесени големи щети по жп участъците, чието изграждане се финансира по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013. Отстраняването на преовлажнените почви няма да се отрази на строителството и няма да има забавяне в сроковете за изпълнението на проектите, коментира министър Ангелкова. Неустойки към изпълнителите за забава, в следствие от нанесени щети, ще се търсят, ако те не докажат, че същите не са предизвикани от форсмажорни обстоятелства.

Министър Ангелкова каза още, че финансирането на ремонтите на жп гарите в Чирпан, Стара Загора и Нова Загора ще бъде включено в следващия период на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?