НВМС обеща стриктен контрол върху стандарта “Стара планина“

НВМС обеща стриктен контрол върху стандарта “Стара планина“

Провеждат се всички необходими изследвания, които гарантират качеството и безопасността на месните продукти с марка “Стара планина”, обявиха от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в петък, цитирайки шефа си Йордан Войнов.

Постоянно се контролира дали производителите спазват стриктно утвърдените стандарти и техническата документация за производството на продукти от утвърдения от службата стандарт.

Още през април т.г. НВМС е закупила всички необходими серуми за изследване на четири вида меса в месните продукти. Чрез тях може да се установи дали има наличие на пилешко, телешко, свинско и конско месо. При изчерпване на количествата Националният референтен център по безопасност на храните от животински произход има готовност да направи нови доставки за провеждане на необходими органолептични, микробиологични и физикохимични изследвания на месните продукти.

Войнов уточни, че лабораторни изследвания на кюфтета, кебапчета, карначета и други продукти “Стара планина” ще се правят по метода на анализ на риска.

НВМС е в процес на закупуване на специализирана техника за изследване на процентното съдържание на видовете месо в даден продукт. Дотогава тези проби ще се изпращат в европейски лаборатории.

До момента 39 предприятия са подали документи в НВМС за производство на месни продукти по утвърдените стандарти “Стара планина”. Одобрени са 27 фирми, 11 заявки се обработват.

Едно от предприятията е не е одобрено, тъй като не е отговорило на стриктните изисквания, уточнява Войнов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?