Бойко Борисов:

Някакви пари се предлагали в Столична община, но Андрей Иванов нямал нищо общо и затова подал оставка

Бившият шеф на СОС си тръгнал, за да не вреди на Цецо, Фандъкова и партията

Премиерът Бойко Борисов призна, че в Столична община има напрежение около бизнес поръчки и натиск над фирми, слуховете около Андрей Иванов обаче не били верни, но именно затова Борисов настоял Иванов да се оттегли като председател на общинския съвет,  за да не носи негативи за Цветан Цветанов и ГЕРБ. Такова обяснение даде министър-председателят в четвъртък пред БНТ за оставката на Андрей Иванов и оприличи раздялата с него като културен развод между мъж и жена. Той каза, че някой е обещал на "Софийска вода" да се вдигне цената на водата, но това не бил Андрей Иванов. След това разказа с недомлъвки за някакъв бизнесмен, нает да помага на една фирма "едва ли не политически да ѝ се случат хубави неща", но той също нямал нищо общо с Андрей Иванов и ГЕРБ.

“Оставих го заедно с колегата Цветанов и му казах буквално така: не искам върху Цветанов да пада и сянка, защото се знае, че ти като бивш негов началник, нали, по един или друг начин се свързваш с него. В момента твоето оставане в СОС като председател пречи и на Фандъкова, пречи и на нашата работа... Ти. . . имаш право да останеш, така му казах заради Цветанов, имаш право да останеш, но това. . . няма да ти е добре нито на тебе, нито на Цецо, нито на партията, нито на групата“, разясни как се е стигнало до оставката Борисов пред БНТ.

“Чест му прави, каза - при това положение ето ми оставката, утре сутрин излизам и я обявявам. Това е простичко казано. Няма никакъв конспиративен елемент - кой кадрувал и кой не. За радост хората в ГЕРБ са такива, че знаят и кога да си тръгнат, знаят да си тръгнат като приятели, знаят да продължат да работят за каузата след това. Тези, които не могат да си подбират хората. . . И между другото навремето моят дядо ми казваше: ще си намериш жена, с която, като се жениш, след това по същия начин с радост да може да се разведете, да не ти прави скандали в обществото. Това е същото и в една партия“, заяви премиерът.

“Аз от най-високата камбанария на ГЕРБ виждам, че последните месеци, половин година, около този пост в държавата се създава напрежение. Безспорно го създава самият Андрей Иванов. Дали е вярно, дали не е вярно, дали има слухове, явно, че той не съумява правилно да ги отговори. Не съумява да се защити така, както трябва, и в края на краищата върху. . . на едно време, което ни предстои в София сега да. . . само за тази година да довършим цялото столично метро, южната дъга, доизграждането на магистрала "Люлин", свързването с бул. "Европа", северната тангента, София - Ниш скоростния път, гара Яна - Богров, магистралата, която трябва да довършим, завода за битови отпадъци, две естакади в София, за над 2,5 милиарда проекти. Аз нямам време да се занимавам с кой какво казал, кой какво рекъл, макар че тук го набедиха Андрей Иванов за това, че някакви пари се предлагали“, заяви Борисов.

“В интерес на истината проверих случая, а и действително са платени на един бизнесмен, който обещал политическа подкрепа. Той е от друга партия и няма никаква връзка нито с нас, нито възможност да влияе. И нещо повече - и моето мнение е, че цената на софийската вода не трябва да се вдига, защото тя идва по гравитачен път и нищо не налага това да се вдига. Който е обещавал да повишава цената, да отиде сега да си върне парите. Но това не е Андрей Иванов. Проверил съм го детайлно“, посочи той.

“Така че мисля, че е ясно за всички в обществото, това е решение, точно и ясно взето поради причина, че нито един от тези слухове не се доказа. Единият особено, понеже ми се видя много сериозен, го проверих детайлно през службите и се оказа, стигнах до бизнесмена, който е всъщност официално нает да консултира дадената фирма и да ѝ помага едва ли не политически да ѝ се случат хубави неща. Това си е грешка и работа на тази фирма, ние нямаме нищо общо с този бизнесмен“, каза още Борисов.

По-късно на въпрос на Mediapool дали за подобна политическа корупция и лобизъм е сезирана прокуратурата, министър-председателят каза, че “всичко е законно”, тъй като договорът между въпросния бизнесмен и фирма "Софийска вода", в която контролен дял има френската компания "Веолия", е оформен като консултантски. “Не искам да си замесвам името в това”, допълни Борисов, уточнявайки, че е проверил случая само заради свързването на името на Андрей Иванов с това.

"Факт е, че в ГЕРБ лобита няма. В София има един човек, който се ползва с моето доверие и се казва Йорданка Фандъкова. На нея е дадена изпълнителната власт в София. А моето лоби кое е тогава – Цветанов и Дянков ли са моето лоби?", обясни още премиерът пред БНТ.

Междувременно ръководството на партия ГЕРБ и зам.-председателят ѝ Цветан Цветанов посочиха за нов председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков, който бе избран на поста и освен от своите, получи подкрепа и от Синята коалиция.

Премиерът обясни и останалите промени в структурите на ГЕРБ: “В Хасково на Иван Петров му казах: втори избор подред, един много слаб кмет, какъвто е кметът на Хасково, със сигурност 10 ли, колко дела има, непрекъснато се занимава прокуратурата с него, вие не може да го победите. Значи, не си за областен ръководител. Оставаш депутат, гледаш си парламента, оставаш приятел и партиец и продължаваш напред. Но там идва нов човек, който е успял, който стана кмет на Димитровград, който може да побеждава. В Търново - същото. Христо не носеше добър обществен имидж. Не може да ти е прякорът Пицата и да проповядваш каузата на ГЕРБ. Извиках го, казах му го в очите. Съгласи се човекът. Имаме прекрасен кмет, много младо момче. В Търново, в Горна Оряховица, Лясковец. . . Цецо ги подбра действително перфектни хора“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?