Марин Райков:

Някои членки на ЕС не бяха достатъчно убедени от българските доказателства за Хизбула

Някои членки на ЕС не бяха достатъчно убедени от българските доказателства за Хизбула

Някои членки на ЕС "не бяха достатъчно убедени" от доказателствата на България за организаторите на атентата в Бургас, заяви служебният премиер Марин Райков.

Атентатът в Бургас отне живота на петима израелци и един българин през юли миналата година. В началото на февруари тази година България обяви, че организаторите на атентата на летището са били свързани с военното крило на ливанската проиранска групировка Хизбула, след което САЩ и Израел засилиха призивите ЕС да признае организацията за терористична. В ЕС няма съгласие по темата, като някои страни се притесняват, че подобно решение ще дестабилизира Ливан.

В края на първата си визита в Брюксел като служебен премиер късно вечерта в сряда Райков каза, че София ще предостави още доказателства, че Хизбула е планирала атаката, но няма да поиска включването ѝ в списъка на терористичните организации.

"За България е от ключово значение да имаме обща позиция, да имаме консенсус по този въпрос (с ЕС – бел. ред.). Ние ще продължим разследването. Ще продължим да работим върху това много сериозно, много активно. Ще предоставим необходимите доказателства", заяви Райков, цитиран от Ройтерс.

В началото на този месец същата агенция съобщи, че през април държава от Европейския съюз ще подаде официално искане за включване на военното крило на ливанската шиитска групировка Хизбула в ”черния списък” с терористични организации. Засега само Холандия е направила това еднолично, а Великобритания е признала само военното крило на организацията.

"Не България е тази, която трябва да инициира техническата процедура за включване в списъка. Мисля, че нашите партньори ще могат да направят това, веднага щом постигнат определено ниво на консенсус по този въпрос", добави Райков.

Президентът Росен Плевнелиев също заяви преди десетина дни, че се "движим към общо европейско решение за Хизбула".

Шиитската организация, която в момента е част от правителството в Ливан, категорично отхвърли обвиненията, че е свързана с атентата.

 

Същевременно в четвъртък съд в Кипър осъди на четири години затвор член на Хизбула, заподозрян в планиране на нападение срещу израелски туристи на острова.

 

Хошам Талеб Якуб бе обвинен, че е следял движението на израелски туристи на летището в Ларнака и маршрутите на превозващите ги автобуси. Той бе задържан в Кипър две седмици преди атентата в Бургас. 

 

Якуб е шведски гражданин от ливански произход. Той твърди, че е невинен, но призна, че е изпълнявал невинни поръчки на лице, наречено Айман, което не би могъл да идентифицира изцяло, тъй като винаги носел качулка. 

 

Според една от версиите за атентата в Бургас от миналото лято заловеният в Кипър е бил част от същата операция за удар в Югоизточна или Източна Европа.


 

Споделяне

Още по темата

Още от България