Някои германски провинции се канят да отворят "зелени коридори” за ваксиниране

Германски експерт: Ваксината на AstraZeneca да бъде разрешена за възрастните над 65 г.

Някои германски провинции се канят да отворят "зелени коридори” за ваксиниране

Няколко германски провинции поискаха неизползваните дози от ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса да се дават без изчакване на по-млади хора, предаде Ройтерс.

Тази седмица германското здравно министерство съобщи, че са поставени само 15 процента от наличните количества на ваксината на АстраЗенека.

В момента с предимство за ваксиниране са хората от третата възраст, но германска експертна комисия препоръча ваксината на AstraZeneca да се дава само на хора на възраст между 18 и 64 години. Регулаторните органи на ЕС пък са я обявили за безопасна за всички възрастови групи.

Премиерите на провинциите Баден-Вюртемберг, Бавария и Саксония заявиха за германски вестници днес, че ако набелязани за германци от третата възраст дози останат неизползвани, редът за предимство при ваксиниране трябва да се промени и по-млади хора да бъдат ваксинирани по-рано от планираното.

"Не можем да си позволим ваксината да стои неизползвана, защото някои от хората с предимство я отхвърлят", каза премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман за в. "Велт ам Зонтаг". Подобни изказвания направиха премиерът на Бавария Маркус Зьодер за в. "Билд ам Зонтаг" и този на Саксония Михаел Кречмер за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Здравните власти в някои европейски страни, сред които и Германия, срещат съпротива от хората да приемат ваксината на AstraZeneca, след като нейни странични въздействия като висока температура и мускулни болки накараха някои работници на първа линия да излязат в отпуск по болест. Другите одобрени в Европа ваксини също дават такива временни странични въздействия, отбелязва Ройтерс.

Същевременно виден имунолог призова Берлин да разшири одобрението за прилагането на ваксината на AstraZeneca и при хора над 65-годишна възраст, като предложи канцлерът Ангела Меркел да получи инжекцията на живо по телевизията, за да разсее страховете относно безопасността му, предаде ДПА. Ваксината на AstraZeneca е одобрена в Германия за хора под 65 години, за разлика от ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, които получиха зелена светлина и за по-възрастните.

Карстен Ватцел, главен секретар на Германското дружество по имунология, каза в интервю за Би Би Си, че германският регулатор вероятно ще промени сегашната препоръка. Той цитира неотдавнашни данни от Шотландия, показващи, че възрастните са защитени срещу тежко заболяване от продукта на британско-шведската компания.

"Ако в този момент Ангела Меркел се яви на живо по телевизията, за да бъде ваксинирана, би било страхотно", добави той.

В неотдавнашно интервю за "Франкфуртер алгмайне цайтунг" 66-годишната Меркел каза, че е прекалено възрастна, за да бъде ваксинирана с AstraZeneca, според сегашните германски регулации. Тя призна, че в страната има проблем с приемането на препарата на AstraZeneca и наблегна, че това е "надеждна ваксина, ефикасна и безопасна".

Томас Мертенс, председател на Постоянната комисия по ваксинацията (Stiko), заяви в петък, че регулаторният орган планира да преразгледа препоръките си. Мертенс каза по телевизия Цет Де Еф, че сегашното възрастово ограничение се дължи на липсата на данни за ефекта върху по-възрастни хора и че комисията никога не е критикувала ваксината, като я нарече "много добра".

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия е нараснал през последните 24 часа със 7890 до общо 2 442 336, според данните на института за инфекциозни болести "Роберт Кох". Смъртните случаи са се увеличили със 157 за изминалото денонощие, до общо 70 045.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?