Някои лекарства без рецепта са поскъпнали тройно през последните месеци

Предлага се изваждането на Гърция от страните, с които сравняваме цените си

Някои лекарства без рецепта са поскъпнали тройно през последните месеци

Някои лекарства, които се отпускат без рецепта, са поскъпнали тройно в рамките осем месеца и това е една от причините да се предложи временната мярка за ограничаване на ръста в цените им. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева на заседанието на обществения съвет към ведомството, който в четвъртък обсъди предлаганите промени в наредбата за регулирането на цените на лекарствените продукти.

Представители на съсловните организации също отчетоха, че се е стигнало до ръст в цените на лекарствата без рецепта през последните месеци като ответна реакция на понижените цени на лекарствата с рецепта, плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Съсловните организации обаче изразиха резерви дали цените на лекарствата трябва да се замразяват.

Мирослав Ненчев от Българския фармацевтичен съюз заяви, че не е трябвало да се допуска поскъпването на медикаменти с от 100% до 300% и трябва да се направи анализ доколко ще допринесе да бъдат запазени тези цени. Според него някои цени са се увеличили толкова, че едва ли ще скочат повече. Ненчев коментира, че още миналата година, когато са били намалени с 2% надценките на аптеките, са предупреждавали, че това няма да доведе до поевтиняване на лекарствата за хората и начинът това да се случи е с намалението на ДДС. Освен това намаляването на надценките по думите му е довело до фалит на малки аптеки. “Броят на аптеките е същият, но много от малките аптеки са фалирали или са изкупени от големи вериги“, посочи той.

Д-р Николай Шарков от Българския зъболекарски съюз, който от дълги години участва в комисиите, занимаващи се с цените и реимбурсирането на лекарствата, също отчете, че има 100% ръст в цените на някои лекарства на свободна продажба. По думите му обаче трябва да се намери друго, по-трайно решение на проблема.

Нейчева коментира, че мярката е изцяло социална и временна като предложението е тя да действа за срок от една година. Тя обаче направи уговорката, че засега няма да се бърза с приемането на наредбата, за да могат да се изчистят всички спорни въпроси в нея.

Спорно се оказа и включването на Гърция сред 17-те държави, с които България сравнява цените на лекарствата. Проблемът е, че много фармацевтични компании се изтеглиха от гръцкия пазар заради нередовни плащания и свръхрегулация. Така на хартия Гърция поддържа най-ниските цени в Европа за определени лекарства, които автоматично трябва да бъдат въведени и у нас, но на практика те не са актуални. Друг проблем е, че в гръцките регистри редовно има сгрешени цени на лекарства, които водят до грешки и у нас, а поправянето им отнема време. Шарков коментира, че от участието си в предишни комисии по цените и реимбурсирането има опит със сгрешените цени на гръцки лекарства.

Нейчева от своя страна заяви, че не знае с какви мотиви Гърция е била включена в списъка с държави, с които се реферираме, но ще проучи въпроса и евентуално решение ще бъде взето след необходимия анализ.

Владимир Томов от конфедерация “Защита на здравето“ обърна внимание на друг текст, който може да доведе до проблеми за хората с редки болести. Става въпрос за изискването едно лекарство да бъде включвано в позитивния списък у нас само, ако се плаща от обществените фондове в пет други държави. До миналата година изискването бе да се плаща в три държави. Томов коментира, че принципно предложението е добро, но в случая с редките болести ограничава достъпа на пациенти до лекарства.

Представителите на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз изразиха недоволството си от начина, по който е сформиран новият ценови регулатор на лекарствата – Националният съвет по цени и реимбурсиране.

Представители на съсловните организации искат да получат статут на наблюдатели в съвета, тъй като сега по никакъв начин не са представени в него, а към момента няма как да се промени закона. Според Шарков двете съсловни организации са били извадени, тъй като “пречат в добрия смисъл на думата“, като “не допускат лобизма да надделее над трезвата мисъл“. “А в лекарствената политика лобизмът е страшен“, допълни той.

Според съсловните организации е нелогично в регулаторния орган да няма представители на хората, които предписват лекарствата – лекарите и институцията, която ги плаща – НЗОК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?