Някои лекарства ще поскъпнат заради промяна в методиката за ценообразуване

Някои лекарства ще поскъпнат заради промяна в методиката за ценообразуване

Подготвяна от здравното министерство промяна в ценообразуването на медикаментите, които влизат в позитивния лекарствен списък, ще доведе до покачване цените на някои от тях.

Ресорният зам.-министър на здравеопазването проф. Мила Власковска съобщи в сряда, че се предвижда цената на лекарствата, които влизат в списъка, да се формира от средно аритметичната стойност на трите най-ниски цени в референтни държави, а не само от най-ниската цена, както е в момента. Освен това се предлага като референтни да се вземат държави с фиксиран курс към еврото. Сега референтни държави са Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия и Испания, като след промяната Унгария и Румъния може да отпаднат.

Това ще доведе до регистрирането на по-високи цени на някои медикаменти в списъка, по който се плащат както лекарства, покривани от здравното министерство, така и от здравната каса.

Власковска заяви, че промяната се прави с цел да се удовлетворят интересите на фармацевтичния бизнес и пациентите.

През пролетта назря напрежение, след като фармацевтични фирми отказаха да работят на регистрираните в позитивната листа цени. Тогава масово използваните инсулини на фирма "Ново Нордиск" едва не останаха извън покриваните от НЗОК медикаменти, защото компанията не беше подала заявление за работа с касата на регистрираните цени.

Фармацевтичните компании се бунтуваха, че трябва да се отчита големината на лекарствения пазар в дадена държава, тъй като обемът продажби и цената на стоката са взаимосвързани и не е реално, ако в Румъния има по-ниска цена на даден медикамент, тя да е валидна и за България. Освен това в повечето европейски държави ДДС ставката е по-ниска отколкото у нас, което също позволява регистрирането на по-ниски цени.

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители обаче заявиха, че промяната няма да доведе до повишение цените на лекарствата. "Предложението няма за цел пререгистрация и повишаване на цените на лекарствата", обясни Деян Денев от асоциацията. Той поясни, че новата методика на ценообразуване ще се прилага за лекарствата, които тепърва се включват в листата.

"Замяната на правилото “най-ниска цена” със “средноаритметичната от трите най-ниски”, няма да доведе до повишаване на цените на лекарствата у нас, а ще спре процеса на оттеглянето на продукти от България, които до момента са над 300", съобщиха от асоциацията.

Промяната може да влезе в сила от средата на следващата година. Отново през 2010 година плащането на лекарства за пациенти на хемодиализа и за хора с редки заболявания ще премине от здравното министерство към касата, обяви Власковска. От 2011 година пък всички скъпоструващи медикаменти ще започнат да се поемат от НЗОК, в това число и лекарствата за онкоболни.

От здравното министерство съобщиха, че за 2010 година се осигуряват 142 млн. лв. за скъпоструващи медикаменти, като за онкоболните са предвидени 97.9 млн. лева, а за хората с редки болести - 32.3 млн. лева. Според Власковска през следващата година ще бъдат покривани повече скъпоструващи лекарства.

Въпреки уверенията обаче, в сряда се събраха пациенти с редки заболявания и майки на болни деца, които през сълзи поискаха гаранции от ръководството на министерството, че няма да бъдат оставени без медикаменти през следващата година.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?