Някои лекарства ще поскъпнат заради промяна в методиката за ценообразуване

Някои лекарства ще поскъпнат заради промяна в методиката за ценообразуване

Подготвяна от здравното министерство промяна в ценообразуването на медикаментите, които влизат в позитивния лекарствен списък, ще доведе до покачване цените на някои от тях.

Ресорният зам.-министър на здравеопазването проф. Мила Власковска съобщи в сряда, че се предвижда цената на лекарствата, които влизат в списъка, да се формира от средно аритметичната стойност на трите най-ниски цени в референтни държави, а не само от най-ниската цена, както е в момента. Освен това се предлага като референтни да се вземат държави с фиксиран курс към еврото. Сега референтни държави са Румъния, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Португалия и Испания, като след промяната Унгария и Румъния може да отпаднат.

Това ще доведе до регистрирането на по-високи цени на някои медикаменти в списъка, по който се плащат както лекарства, покривани от здравното министерство, така и от здравната каса.

Власковска заяви, че промяната се прави с цел да се удовлетворят интересите на фармацевтичния бизнес и пациентите.

През пролетта назря напрежение, след като фармацевтични фирми отказаха да работят на регистрираните в позитивната листа цени. Тогава масово използваните инсулини на фирма "Ново Нордиск" едва не останаха извън покриваните от НЗОК медикаменти, защото компанията не беше подала заявление за работа с касата на регистрираните цени.

Фармацевтичните компании се бунтуваха, че трябва да се отчита големината на лекарствения пазар в дадена държава, тъй като обемът продажби и цената на стоката са взаимосвързани и не е реално, ако в Румъния има по-ниска цена на даден медикамент, тя да е валидна и за България. Освен това в повечето европейски държави ДДС ставката е по-ниска отколкото у нас, което също позволява регистрирането на по-ниски цени.

От Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители обаче заявиха, че промяната няма да доведе до повишение цените на лекарствата. "Предложението няма за цел пререгистрация и повишаване на цените на лекарствата", обясни Деян Денев от асоциацията. Той поясни, че новата методика на ценообразуване ще се прилага за лекарствата, които тепърва се включват в листата.

"Замяната на правилото “най-ниска цена” със “средноаритметичната от трите най-ниски”, няма да доведе до повишаване на цените на лекарствата у нас, а ще спре процеса на оттеглянето на продукти от България, които до момента са над 300", съобщиха от асоциацията.

Промяната може да влезе в сила от средата на следващата година. Отново през 2010 година плащането на лекарства за пациенти на хемодиализа и за хора с редки заболявания ще премине от здравното министерство към касата, обяви Власковска. От 2011 година пък всички скъпоструващи медикаменти ще започнат да се поемат от НЗОК, в това число и лекарствата за онкоболни.

От здравното министерство съобщиха, че за 2010 година се осигуряват 142 млн. лв. за скъпоструващи медикаменти, като за онкоболните са предвидени 97.9 млн. лева, а за хората с редки болести - 32.3 млн. лева. Според Власковска през следващата година ще бъдат покривани повече скъпоструващи лекарства.

Въпреки уверенията обаче, в сряда се събраха пациенти с редки заболявания и майки на болни деца, които през сълзи поискаха гаранции от ръководството на министерството, че няма да бъдат оставени без медикаменти през следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България