Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Някои особености при "почистването на полицейската къщичка"

109 коментара
Някои особености при "почистването на полицейската къщичка"

Още с влизането си като министър в сградата с лъва на ул. "Шести септември" Цветан Цветанов набеляза като основен приоритет в бъдещата си работа "чистенето на къщичката". Това се превърна в лайтмотив и оправдание за всички негови последващи атаки срещу съдебната власт, която била "рожба на Октопода" и корумпирана, за разлика от МВР, чиято "къщичка" министърът грижливо почиства.

Откакто Цветанов ръководи министерството, много от неговите служители попаднаха под ударите на отдел "Вътрешна сигурност", който разобличава нелоялните към системата и данъкоплатците пазители на закона. Тези "вътрешнозаводски" акции са шумно рекламирани от ведомствения пресцентър.

В същото време министерството не обели и дума за дисциплинарното уволнение на двама полицаи, които според вътрешна проверка са превишили правата си, като са употребили сила при задържането на лице, което къса полицейски пагони и оказва съпротива.

Тази решимост на МВР-шефовете да накажат сурово двамата служители щеше да бъде похвална, ако не бяха съмненията, че тя е мотивирана от желание да се угоди на една дама с високо положение в съдебната власт.

Случаят, за който ще стане дума по-нататък, се изясни при съвместна проверка на Mediapool и вестник "Капитал".

Сблъсък

Лина Маркова и Борислав Серафимов са полицаи с по над 15 г. трудов стаж. Двамата са командири на отделения в столичното Шесто РПУ. Награждавани са нееднократно за добре свършена работа. Колегите им смятат, че Маркова и Серафимов са сред най-добрите в районното. Пред Mediapool същото признаха както прекият им началник Станимир Борисов, така и шефът на Шесто Наташа Николова.

Двамата полицаи работят в екип повече от две години. На 21 януари т. г., докато патрулират в ранните сутрешни часове, те спират за рутинна проверка джип "Мерцедес", в който пътуват четирима души – трима мъже и една жена.

Единият от тях е Георги Василев Георгиев, който се оказва приятел на зам.-председателката на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска.

Георгиев е доста заможен човек. През последните години е получил шест имота (някои, от които по Черноморието) под формата на... дарение.

В джипа пътува и Иван Поптодоров, стоматолог по професия и приятел на Георгиев. Другите двама са шофьорът на Георгиев и млада дама, която в обясненията по случая е представена като приятелка на последния.

Преди срещата им с патрула на Шесто, компанията била на гости у Милко Балтов, координатор на НДСВ в Хасково.

Започналата като традиционна полицейска проверка бързо прераства в скандал с нелогични и будещи доста съмнения последици.

Според обясненията на полицаите, всички в "Мерцедес"-а освен шофьора, са се почерпили. Вместо документи за самоличност, първоначално на полицаите им се показва карта от Народното събрание, според която Георгиев е съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов. (Тази карта е изтекла около месец по-рано, срокът ѝ на валидност е 31.12. 2009 г. Депутатът потвърди, че Георгиев му е бил съветник до края на 2009 г. Той обаче не пожела да каже нито защо се е отказал от услугите на Георгиев, нито по какви въпроси е бил съветван. Николов е уведомен за случая, за който разказваме, но не пожела да го коментира и препрати към компетентните органи).

Полицаите отново искат личните документи, но получават друга карта. Този път тя е на името на Георгиев, има си номер и на нея пише "Директор във ВАС". Освен това на картата има подпис, който прилича на този на Венета Марковска. Тази карта е придружена от личния знак на Марковска (магистратите имат личен знак, който представлява метална значка, подобна на тези на полицейските служители -бел. ред.)

Представяйки втората карта, Георгиев казва на полицаите, че е колега, работил в ДОИ. Освен това джипът разполага с пропуск за паркиране в зоната на ВАС, който е издаден на името на Марковска.

При поредното настояване да получат лични карти, Георгиев уведомява полицаите, че "сега ще се обади на министър Румен Петков". В крайна сметка в словесните престрелки, които не минават и без участието на Поптодоров, полицаите успяват да получат личните карти на всички в джипа.

Униформените се качват в патрулката, за да запишат имената им (това се прави според инструкция и е задължение на всички патрулиращи полицаи). Докато чакат да получат справката, Георгиев се върти около двете коли и говори по телефона.

Вместо да вземе документите си, Иван Поптодоров нарежда на полицаите да му ги занесат вкъщи, защото той отива в Шесто. Все пак той взема личната си карта и се качва в джипа. По думите на полицаите Георгиев обаче се насочва към Лина Маркова ругаейки я .

Полицаите решават да го задържат за обида. Следва схватка между двамата полицаи и Георгиев, при която е скъсана униформата на Маркова.

Докато се търкалят в калта, Серафимов успява да сложи белезници на едната ръка на Георгиев и се опитва да закопчае и другата. През това време Маркова вика подкрепление. Случайно или не, друга патрулка на Шесто с трима полицаи се намира близо до мястото на инцидента и се отзовава мигновено на сигнала.

Тогава Георгиев вече е задържан и е откаран в районното, а другите трима тръгват в неизвестна посока с "Мерцедес"-а, за да отидат по-късно пред Шесто. Последното се случва, въпреки че Поптодоров се опитва да помогне на приятеля си, а по-късно и той ще се окаже бит.

Георгиев е задържан със заповед за 24 часа и срещу него започва бързо производство за хулиганство. При издаването на заповедта той заявява, че не иска адвокат и няма нужда от лекар, защото "не може да му помогне". Обяснява още, че има стара травма на крака.

Не след дълго Георгиев се оплаква от болки в коляното, извикана е медицинска помощ и той е качен с помощта на Поптодоров и шофьора си в линейката. В болницата му е издадена епикриза, благодарение на която (и не само, разбира се) случаят ще се обърне срещу полицаите.

Трябва ясно да се подчертае, че става дума за епикриза, а не за съдебно-медицинска експертиза, в която се потвърждава старата травма на Георгиев и кръвонасянане. Пострадалият се оплаква и от умерено главоболие.

Дисциплинарка

Няколко дни след този инцидент срещу Лина Маркова и Борислав Серафимов е пусната жалба, но тя не е от Георгиев, а от приятеля му Поптодоров, който също представя епикризи и медицински направления, според които той има контузия с подкожно кръвонасядане зад ухото, контузия на лявата долна челюстна става, затруднено отваряне на устата.

Бързо е сформирана комисия от служители на СДВР и Инспектората на МВР, която излиза с мнение, че двамата полицаи са превишили правата си, като са нанесли побой на Георгиев и Поптодоров и са уронили престижа на министерството.

Според заключението те са набили Георгиев, защото той искал да запише номера на служебния им автомобил. Това е абсурдна причина поради факта, че Маркова и Серафимов са правили справка по радиостанцията за Георгиев и останалите хора, извикали са и подкрепление. В този смисъл двамата униформени няма как да останат анонимни. Уронването престижа на МВР пък се извежда от това, че Георгиев обяснил на лекарите в болницата, че са го набили полицаи. Така случаят стигнал до "широк кръг" хора.

Полицейският синдикат настоява за преразглеждане на случая

От синдикалната организация на полицаите изпратиха писмо до министър Цветанов с настояване за преразглеждане на случая заради редица нарушения при провеждането на дисциплинарното производство срещу Лина Маркова и Борислав Серафимов. Писмото е подписано от зам.-председателят на синдиката Галентин Грозев, който е защитавал интересите на двамата полицаи по време на дисциплинарката.

"При провеждането на дисциплинарното производство са налице съществени процесуални нарушения на закона: Комисията, провела първата проверка по случая, не посочва каквито и да било факти в доказателство на заключенията в справката по проверката, нещо повече – в абсолютно нарушение на чл. 49 АПК комисията си присвоява качеството на вещо лице, като свободно анализира епикриза от лечебно заведение при извеждането на заключение за извършена телесна повреда на Георгиев.

Още

Защо и как точно е набит Поптодоров не е ясно.

След това започва втора проверка, която се води от трима служители на Шесто – Станимир Борисов, шеф на охранителна полиция в районното, Александър Анастасов, главен дознател, и Иван Димитров, зам.-шеф на районното.

Тази проверка заключава, че е налице само уронване престижа на министерството, без да се сочи нито един член от закона. Предложението за наказание е понижаване в длъжност за срок от една година. По "неясни" причини това становище изчезва някъде и е подменено с мнение за дисциплинарно уволнение.

Двама от проверяващите се подписват "за" уволнението, а един е против.

СДВР отказа да предостави документите от двете проверки. Вярно, това са документи за служебно ползване, но те ще излязат на бял свят при обжалването на уволненията, които ще се водят не другаде, а във ВАС. От официалните възражения, които Маркова и Серафимов пишат обаче, всички тези констатации се потвърждават по безспорен начин.

При двете проверки са разпитани всички полицаи, имащи отношения по случая (Маркова, Серафимов, тримата притекли се на помощ полицаи, както и цялата нощна смяна на Шесто районно). Показания са дали и Георгиев, Поптодоров, шофьорът и младата дама. Сведенията, които дават двете страни, са коренно противоположни.

Във възраженията си полицаите пишат, че в дисциплинарката не е установено дали и доколко Георгиев и Поптодоров са получили увреждания при задържането на първия. Освен това не е конкретизирано кой от полицаите какви телесни повреди е нанесъл на Георгиев и Поптодоров. А вината в подобни случаи се носи лично. Нито един от полицаите не свидетелства, че двамата са бити. Всички разпитани казват, че не са чули някой да се оплаква от физическа саморазправа.

Отлично запознати с разследването източници, пожелали да останат анонимни, за да запазят държавната си работа, твърдят, че върху членовете на комисиите е оказван масиран натиск да вземат решение в полза на Георгиев и Поптодоров.

Ръководството на МВР обаче отрича каквото и да е въздействие върху становищата на проверяващите. "МВР е йерархична система и като ти кажат да плуваш, ти го правиш нищо, че няма басейн", заявява полицейски служител с уговорката да не споменаваме името му. Негов колега откровено добави, че ако началниците решат да те махнат, нищо не може да ги спре.

Представителите на другата страна в конфликта не пожелаха да споделят своята версия. Потърсен за коментар, Георгиев отказа да говори.

Делото за хулиганство сложно, та сложно

Започналото дознание за хулиганство срещу Георги Георгиев има сложен и доста интересен път, който все още не е извървян до край. То започва като бързо производство в Шесто районно. В рамките му разследващият полицаи води кореспонденция с ВАС за валидността на картите, които Георгиев притежава. Назначена е и експертиза, но от съда не дават сравнителен материал за нея и тя завършва без резултат.

От ВАС отговарят, че Венета Марковска е пуснала сигнал, че е загубила личните си вещи. Те обаче са ѝ върнати по-късно. След няколкодневна работа по преписката, от Районна прокуратурата я препращат за работа в СДВР с мотив "конфликт на интереси". В СДВР делото стои около месец. По него са извършени редица процесуално - следствени действия – разпитани са 6 свидетели, назначени са експертизи. Това при натовареност между 90 и 100 преписки на разследващ полицай.

В един момент от прокуратурата обаче преценяват, че дознанието вече е от компетентността на следствения отдел в градска прокуратура.

Говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев коментира, че делото е в срок - преобразувано е от дознание в следствено дело, тъй като обект на разследването освен хулиганските действия било и нанасянето на телесна повреда от страна на полицаите над Георгиев.

Разследването в едно дело на лице, което е едновременно извършител и пострадал, е изрично забранено от Наказателно-процесуалния кодекс. Прокурор Алексиев коментира, че в случая няма привлечени обвиняеми и затова забраната на НПК не важи. Подобно тълкуване обаче противоречи на закона - смисълът на забраната е, че на по-късен етап пострадалият и обвиняемият имат различни права (първият не може да откаже да свидетелства.)

Законът не обвързва правата на пострадал с това дали е известен или неизвестен извършителят. Изисква се само да е образувано досъдебно производство, коментираха юристи.

Руси Алексиев категорично отказа да каже, кой е наблюдаващият делото прокурор от СРП с мотив, че той е в отпуск, но многократно изтъкна факта, че делото е сложно, защото е за нанесена телесна повреда от полицаи.

Истината обаче може да се търси и другаде. От източник в Столична следствена разбираме, че делото е изпратено преди дни в районна прокуратура и предмет на разследването в нито един момент не са били действията полицаите спрямо разследвания Георгиев.

От тук можем да направим извод, че държавното обвинение явно има собствени планове за делото, независимо от установеното от разследващите.

Руси Алексиев не можа да отговори дали в предмета на делото е изследването на картата "директор на ВАС", която според полицаите Георгиев е извадил.

Уж невинното дело за хулиганство е удостоено и с вниманието на Софийска градска прокуратура, която също наблюдава разследването. Прокурорът Венци Андреев не коментира в детайли предмета на разследването, но каза, че помни доклада на Инспектората на МВР: "Видях го, беше дълъг десетина страници и имаше списък от престъпления, които служителите са извършители - телесна повреда, незаконно задържане, превишаване на права."

Попитан за картата от ВАС, Андреев отговори: "на гърба на тази карта пише "НЕВАЛИДНА", всеки може да си направи такава. Ако утре си купя карта на КГБ от сергиите до "Александър Невски", това прави ли ме агент?"

Той не коментира факта, че картата, по думите на полицаите, е била подпъхната в оригинален калъф с метален знак и гърба с надпис "НЕВАЛИДНА" не е имало как да се види.

Фактът, че към едно уж обикновено дело за хулиганство се подхожда със специално внимание - разследва се от следовател (от началото на годината следствието се занимава с едва четири дела по този текст от НК), има двама наблюдаващи прокурори и е в досъдбната фаза вече близо половин година, повдига много въпроси.

Цветанов: Няма да се поддам на натиск, пагонът няма цена

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не знае, че първоначалното заключение на втората проверка е подменено с друго, което постановява дисциплинарни уволнения. "Мога да кажа това, което има като документи, представени пред мен от извършената проверка. Решението не е взето на база едно или две сведения."

Той коментира, че не може да взема отношение по проверките, който се възлагат и да определя техния ход. "Каквото и решение за се вземе, ако бях наложил някакво мнение или си бях позволил да манипулирам една такава проверка, остава усещането за нещо порочно като практика".

Цветанов повтори, че "не би искал да взимаме категоричното мнение за всичко, което е констатирано и всичко, което директорът на СДВР е направил като дисциплинарна проверка и решението за дисциплинарно уволнение".

В момента всеки е в правото си при издаването на заповедта да обжалва пред висшестоящия орган (министърът на вътрешните работи) или пред съответния съд, уточни Цветанов. "За мен най-важно е да излезе истината и да не го отнесе някой, който не го заслужава", добави той.

Попитан знае ли, че заместникът му Павлин Димитров се е срещал с Венета Марковска преди да започне проверката, Цветанов отговори: "Знам, че имаше една среща, която е провеждана, но не зная дали Димитров или Вучков (Веселин Вучков, другият зам.-министър – бел. ред). Знам, че един от заместниците се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска", уточни Цветанов.

Тук правим справка с Етичния кодекс на магистратите, в който е записана следната постановка: "В обществените и официалните си контакти магистратът няма право да се възползва от служебното си положение или да използва правомощията си с цел извличане на лична облага".

Остава да видим дали етичната комисия на ВСС ще се поинтересува от тази среща.

"Но недейте да смятате, че аз ще се поддам на натиск отвън - продължи Цветанов, - аз се виждах със служителката Маркова. Трябва да ви кажа, че самата колежка не е в състояние да упражни такава сила спрямо потърпевшия. Искам да кажа, че този гражданин се е държал доста невъзпитано към служителите при проверката на документите".

В заключение министърът каза, че полицейският пагон "няма цена".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

109 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #109
 2. Анонимен
  #108

  Георгиев е доста заможен човек. През последните години е получил шест имота (някои, от които по Черноморието) под формата на... дарение. И кой е дарителят?

 3. Безпристрастен
  #112

  Познавам работата на двамата полицаи и съвсем безпристрастно мога да кажа, че това са хора обичащи работата си, честни и принципни, достойни за уважение. За жалост в нашата държава, ако полицаят си върши работата както трябва, но това не е удобно на някой човек с власт, се случва точна това.

 4. наблюдател
  #111

  Прави са полицайте.Какви са тези престъпници с фалшиви карти.Какво от това, че тази съдийка живяла с този престъпник.Да я махнат и нея от системата.Цветанов,прав си не допускай тези неща.

 5. наблюдател
  #110

  Тази е била стара курва,защо я държат на това място.Бързо да се ликвидира

 6. Naglijat
  #109

  Какво значи "традиционна проверка" Да бяxте поне написали господа журналисти "Рутинна проверка." Наблаягам на това понеже от там е започнала расправията....Понеже са ги спряли еи така.. да си създават важност...Аз съм шофирал 15 години в западни даржави..Как пък един път не ми се случи да ми правят "традиционна проверка" Такава идиотщина има в главите само на българските полицаи...Или в шефовете им ако те ги задължават да спират еи така за нищо..да убиват времето и да понабият някои ако вземе да знае много.

 7. Чичо Доктор
  #107

  Венета Марковска е един от най-ярките примери на самозабравеност и корупция. Тъпкачът й – разюздан самовлюбен далавераджия, който вместо скромно да си покаже документите при проверката и да отмине по живо по здраво, тоя комплексар почнал да набира мускули, да показва карти и да сплашва с това, колко е велик. Тия мурафети само в БГ съществуват! Курвата Венета му дала фалшиви документи, за да удовлетвори на ебача си неутолимата жажда да се прави на велик. Какво правосъдие можеш да очакваш от такава

 8. алоо съученика
  #106

  ти наистина си бил гей бе, кога успя да им светиш, или си чул от тук и там от твоите гей дружки. прави ти чест поне, че си признаваш, че е била отличничка в училище, и престани повече да пишеш глупости за жената

 9. Съученик
  #105

  Откъде знаеш откъде се обаждам и че е точно от Плевен. ВМ е завършила т.н. хуманитарна паралелка в гимназия "Гео Милев" в Плевен през 1969 г., а аз бях ученик по същото време във физикоматематическата паралелка на същата гимназия. Тя беше отлична ученичка особено по литература и история, кавата и беше насочеността на паралелката и. Но още като ученичка беше известна е фриволното си сексуално поведение. А по късно като юрист в Плевен пиеше и се чукаше с милиционерите и беше легенда в Плевен. Тя е

 10. Съученик
  #104

  Марковска е известна Плевенска курва и алкохоличка. ЦЦ се е престарал - съдийката не е чиста.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.