Няколко часа безрезултатен дебат в парламента дали да подкрепим АСТА

Международното търговско споразумение АСТА, което бе подписано тихомълком от българското правителство и предизвика бурно възмущение сред интернет-потребителите, доведе до безрезултатен няколкочасов дебат в сряда на заседанието на четири парламентарни комисии. Депутатите изслушаха обясненията на двама министри – на икономиката и на културата – за споразумението, а в дебата участваха и представители на заинтересовани бизнес организации.

Всеки от изказалите се остана на своето мнение. Депутатите от опозицията остро критикуваха слагането на подписа на България под споразумението и се обявиха против ратифицирането му от парламента. С неясни аргументи министърът на икономиката Трайчо Трайков защити подписването, а министърът на културата Вежди Рашидов приветства по принцип дебата като такъв и не изрази позиция.

От браншовите организации се разделиха в мненията си – издатели подкрепиха АСТА, защото с нея се бранели исконните авторски права, доставчици на интернет-услуги предупредиха за опасността от налагането на полицейски контрол над потребителите с празумпцията, че те са виновни или всеки момент ще станат виновни.

В крайна сметка остана отворен въпросът дали парламентът трябва да ратифицира споразумението, срещу което се обяви цялата опозиция и отляво, и отдясно. Изразено бе и очакването, че самият Европейски парламент може би няма да подкрепи документа, което ще сложи още едно препятствие пред влизането му в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?