Няколко десетки южнокорейци преминаха границата със Севера за срещи с роднини

Няколко десетки южнокорейци преминаха границата със Севера за срещи с роднини

Няколко десетки южнокорейци, все хора в напреднала възраст, преминаха днес границата със Севера за трогателни срещи със свои роднини, които не са виждали от повече от половин век - от Корейската война в периода 1950-1953 г., предаде Франс прес.

Това е първото по рода си събиране на разделени корейски семейства от три години. Роднини, останали от двете страни на демилитаризираната зона, ще се видят в севернокорейския планински курорт Кумган.

Франс прес определя тези срещи като поредния нагледен пример за забележителното разведряване на отношенията между Северна и Южна Корея след годините на покачване на напрежението заради ядрената и ракетната програма на режима в Пхенян.

Милиони корейци бяха разделени от членовете на своите семейства в резултат на войната на полуострова. Конфликтът завърши без да бъде подписан мирен договор и двете Кореи де факто все още са в състояние на война и всякакви трансгранични цивилни комуникации са строго забранени.

От 2000 г. Сеул и Пхенян организираха 20 поредици от семейни срещи, в периоди на подобряване на двустранните отношения. При условие обаче че са минали 65 години от подписването на примирието, времето за такива събирания вече изтича, отбелязва Франс прес.

89 южнокорейци бяха изтеглени с жребий за днешните срещи, които се очертава да бъдат емоционални. Те бяха извозени с 14 автомобила до мястото на събиранията, които ще продължат до сряда.

От петък до неделя ще има нови срещи с участието на над 300 южнокорейци, съобщи Асошиейтед прес.

Сред късметлиите е 92-годишна жена, която ще се срещне със 71-годишния си син, останал на север с баща си, след като тя избягала на юг със своята дъщеря. "Никога не съм си представяла, че този ден ще дойде. Дори не знаех дали (синът ми) е жив", каза развълнуваната южнокорейка.

Такива срещи родител-дете са особени редки, предвид десетилетията, изминали от края на Корейската война, отбелязва Франс прес.

Агенцията посочва, че през 2000 г. 130 000 южнокорейци са кандидатствали за семейни срещи. Огромното мнозинство от тези хора днес вече са починали, а повечето от живите са на възраст над 80 години.

Асошиейтед прес отбелязва, че общо близо 20 000 корейци са участвали в 20-те поредици от срещи от 2000 г. Всички те са имали шанса да се видят със свои роднини от другата страна на границата само веднъж.

Споделяне

Още от Свят