Няколко големи пожара има в страната

Няколко големи пожара има в страната

Няколко големи пожара на територията на страната  бушуваха с различна степен в петък. След усилията на огнеборците бе овладян огънят в Хасковско,  но в района на Стара Загора противопожарната обстановка се усложни с възникването на няколко  нови огнища на пламъците.

От вчера по обяд гори боровата гора край село Дълбоки, област Стара Загора.  Пожарът там е с фронт около три километра - на север към с. Дълбоки. Ветровито време затруднява гасенето. От възникването на огъня без прекъсване работеха 15 огнеборци с четири специализирани автомобила, подпомагани от 30 военнослужещи и 10 служители на държавното лесничейство.

В петък следобед обаче стихията се разрасна и към акцията се включиха  над 100 военнослужещи от Втора Тунджанска лекопехотна бригада, целият личен състав на старозагорската и казанлъшката пожарна, служители на Дирекция "Гражданска защита", Държавното лесничейство и доброволци.

В помощ за гасенето е изпратена тежка верижна техника от "Мини Марица Изток", която прокарва просеки и негорими ивици за ограничаване на пожара. Огънят се развива в смесена гора в пресечен терен, в условията на силен вятър и трудна проходимост и все още не е овладян.

След като бе ограничено настъпването на огъня към източна и северна посока, фронтът на пламъците се е обърнал на запад. Засега населени места не са застрашени. Гасенето  продължава, съобщиха от пожарната .

Междувременно ново огнище на пожар избухна край Стара Загора - западно от пътя за с. Дъбрава. Там също са изпратени сили за борба със стихията.

Във връзка  с пожара, който е на територията на града,  областният управител Мария Нейкова поиска с писмо от Генералния щаб на БА да бъде разпоредено участието на още 70 военнослужещи от поделение 44200 в дейностите по гасене на пожара

Всички кметове на общини в Хасковско пък предприеха спешни мерки за предотвратяване на пожари като изграждат наблюдателни постове в общините, които да следят за възникване на огньове. Издадена е заповед от областния управител Райна Йовчева, споде която незабавно трябва да се информира при нужда областният щаб за управление чрез оперативните дежурни на общинските съвети за сигурност.

Най-тревожна бе обстановката в района на Тополовград, където избухналата вчера огнена стихия е засегнала в различна степен около 20 къщи и на огнеборците отне доста време докато овладеят пожара. Над 200 души се включиха в гасенето на пламъците, които бяха частично потушени, но както се очакваше високите температури предизвикаха ново разгаряне на пожарите.

Огънят край Тополовград е засегнал около 5 хил. дка гори и лозя, по първоначални данни. Тепърва ще се правят огледа ни щетите.

Полицията в  региона заплаши, че ще арестува всеки, който бъде видян да пали огън на открито.

Много пожари избухват на територията на страната в последните дни заради горещото и сухо време, но най-вече заради паленето на стърнища. В  поделенията на Национална Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" са регистрирани общо 370 сигнала за произшествия. В горския фонд са горели 7 пожара, огнеборците са успели да спасят 13 330 дка гора, други 1077 дка са били унищожени от пламъците.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?